‹ ChristenvervolgingSynopsis: Efeziërs ›
Tempelplein
Gepubliceerd op 10-09-2010

Dit artikel is onderdeel van een reeks, hoe je een archeologische vakantie kan beleven in Israël. Deze reis zal door een paar vrienden van mij, die voor het eerst naar Israël gaan, in februari worden gemaakt. Voor een compleet overzicht van de reis die ze willen maken, inclusief kaart zie hier.

Het meest explosieve gedeelte in de wereld is stellig het tempelplein in Jeruzalem. Op dit gebied wat een groot deel van de oude stad in beslag neemt bouwde Salomo de eerste tempel, later toen deze werd vernietigd bouwden de Joden na de Babylonische ballingschap een nieuwe, die later werd verfraaid door Herodes de Grote. In 70 n.C. werd deze door de Romeinen vernietigd. Tijdens de opstand van Bar Kochba wilden de Joden de tempel nog herbouwen maar dat mislukte, de Romeinen kwamen als overwinners te voorschijn, verbanden alle Joden en noemden de stad voortaan Aelia Capitola. Op het plein kwam een tempel gewijd aan Zeus. Na de verovering door de islamieten in de 8ste eeuw werden er 2 moskeeën op het terrein gezet, die tijdelijk toen de kruisvaarders de stad in handen hadden werden omgevormd tot kerken. Nadat de kruisvaarders waren verdreven, werd Jeruzalem een onbelangrijk stadje en verwaarloosde het tempelplein.

In 1948 werd de staat Israël uitgeroepen en in 1967 viel het plein na harde gevechten in handen van de Israëliërs. Sindsdien is het terrein een politiek wespennest geworden, zo lezen we (pas!) vanaf die tijd in de media dat het de derde meest heilige plek is van islam. Opgravingen in de buurt leiden regelmatig tot opstanden onder de Arabische bevolking, terwijl aan de andere kant archeologen kwaad reageren op de vernietiging van de vele archeologische restanten die op het terrein zijn. Ondertussen zijn orthodoxe Joden bezig met de voorbereidingen tot de bouw van een nieuwe tempel.

Tussen al deze verhitte spanningen door kan men het terrein bezoeken. Bidden, Bijbelstudie, meenemen van Bijbels, keppeltjes dragen, etc. is allemaal niet toegestaan. Iedere druppel is olie op het vuur van de haat dat hier de naam religie heeft.

Tempelplein, Jeruzalem

Tempelplein, Jeruzalem

Tempelplein, Jeruzalem

Tempelplein, Jeruzalem

Tempelplein, Jeruzalem


Tags: Jeruzalem, Plaatsen, Uncategorized, Vakantie Israel I
Gerelateerde onderwerpen: Jeruzalem, Plaatsen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij