‹ Synopsis: EfeziërsQuizvraag van de week (44) ›
De middenmuur
Gepubliceerd op 11-09-2010

Want Hij is onze vrede, Die beiden één gemaakt heeft. En door de tussenmuur, die scheiding maakte, af te breken...

Efeziërs 2:14 (HSV)

Gisteren schreef ik met name over de geschiedenis en huidige situatie van het het tempelplein en iets later gaf ik een synopsis van de Efeziërs-brief. Als je een Bijbelgedeelte wil lezen dan is het niet alleen handig om een goed overzicht te hebben van de tekst, maar dat je ook weet hebt van de achtergronden. In bovengenoemde tekst is sprake van een tussenmuur die scheiding maakte en tijdens verschillende preken heb ik een symbolische uitleg gehoord.

De schrijver van de brief wijst echter op een fysieke tussenmuur die vroeger op het tempelplein in Jeruzalem was en die diende om de Joden en niet-Joden gescheiden te houden. Dit muurtje was niet al te hoog en men kon daar gemakkelijk over heen klimmen, echter dit was verboden en daarom waren er allerlei waarschuwingsteksten in het Grieks, het Hebreeuws en het Latijn aangebracht met de tekst: Geen vreemdeling mag indringen tot binnen de omheining die om het heiligdom is. Zij, die  verder gaan, zullen aan zichzelf te wijten hebben de dood die zal volgen. We weten dit niet alleen omdat de bekende schrijver Flavius Josephus dit vermeld, maar ook omdat een paar van deze teksten zijn teruggevonden. In het Archeologisch Museum in Istanbul is tegenwoordig onderstaande tekst te zien die vroeger op het muurtje van het plein stond.

Waarschuwingstekst tempelmuur, Jeruzalem

En het is deze muur met zijn waarschuwingen die omver is gehaald en dat we nu via Christus toe God kunnen komen (vs 18)


Tags: Bijbelstudie, Efeziërs, Jeruzalem
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Jeruzalem

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs