‹ Quizvraag van de week (46)Een gevaarlijke bruiloft? ›
Spijs voor Farao's
Gepubliceerd op 27-09-2010

Neem van het beste van dit land in jullie zakken mee en geef dat die man als geschenk: wat balsem, wat honing, specerijen, mirre, pistachenoten en amandelen.

Genesis 43:11 (HSV)

Het begint langzaamaan weer de tijd te worden dat we de vruchten van de bomen kunnen plukken.  En nog belangrijker met deze vruchten kunnen we de heerlijkste dingen maken. Maar voor we daar dieper op ingaan nog even terug op de tekst. Wat opvalt is dat ondanks de grote hongersnood die hier in Genesis wordt beschreven er toch de noten van de pistache en de amandel konden worden verzameld. Een ander punt is dat juist de vermelding van deze vruchten er op wijst dat de zonen van Jakob de tocht naar Egypte in de oogsttijd of vlak erna maakten.

Van het weekend heb ik de amandelen verzameld van de boom die in mijn tuin groeit. Met een lange stok werden de rijpe amandelen uit de boom geslagen, deze zijn herkenbaar omdat de schillen half opengebarsten zijn. Vervolgens werden de plakkerige schillen verwijderd om bij de noten te komen.

Deze noten zullen vervolgens worden gekraakt om bij de pitten te komen. Heb er een paar geproefd en ze smaken heerlijk bitterzoet. De bedoeling is om van deze pitten het lekkerste ter wereld te maken wat er maar bestaat en wat je het "spijs voor Farao's" zou kunnen noemen: amandelspijs. Het recept van amandelspijs, ook wel marsepein genoemd (het verschil is dat de laatste van fijner en droger van structuur is), bestaat al eeuwen en kwam in de 8ste eeuw voor het eerst uit het verre oosten in Europa. In Nederland wordt in de 17de eeuw voor het eerst melding van dit kostelijke goedje gemaakt. Het werd door de ongehuwde jongens gebruikt om aan een meisje hun liefde te verklaren.

Tot slot nog een recept hoe je amandelspijs kan maken.

Benodigdheden:

Verwijder als eerste het bruine schilletje van de amandelen. Het beste kun je dit doen door de amandelen kort te blancheren, waardoor het schilletje makkelijk loslaat.

Maal de amandelen fijn en vermeng ze me het poedersuiker. Klop het ei samen met het citroensap los in een kommetje . Schenk het beetje voor beetje bij het amandelmengsel en kneed het door elkaar. Laat de amandelspijs minstens een week in de koelkast staan voordat je het gaat gebruiken.


Tags: Amandelboom, Flora, Genesis, Tuin, Voedsel
Gerelateerde onderwerpen: Amandelboom, Voedsel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech