‹ ChristenvervolgingBiblical Studies Carnival - September Edition ›
Kerken: Leiden
Gepubliceerd op 30-09-2010

De Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk in Leiden, ook wel Hartebrugkerk genoemd, is vernoemd naar de toentertijd ervoor gelegen brug met dezelfde naam. De echte Leidenaars noemen hem ook wel Coeliekerk, naar de Latijnse spreuk boven de ingang, Hic Domus Dei est et Porta Coeli (Dit is het huis van God en de poort naar de hemel).

Het uiterlijk van de kerk is typerend voor wat een “Waterstaatskerk” heet. Dat zijn kerken die in de eerste helft van de 19e eeuw zijn gebouwd en waarbij het Ministerie van Eredienst zowel ambtelijk als financieel betrokken was. Dit ministerie viel onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Waterstaat. Dit wees de ingenieurs aan die de bouwplannen maakten. De architect van de Hartebrugkerk is Th. Molkenboer.


Tags: Kerken
Gerelateerde onderwerpen: Kerken

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen