‹ Kerken: De SteegChristenvervolging ›
Vruchten of bloesem afwerpen?
Gepubliceerd op 07-10-2010

Olijfbomen zult u hebben in heel uw grondgebied, maar u zult u niet met olie zalven, want uw olijven zullen afvallen.

Deuteronomium 28:40 (HSV)

In deze vervloekingstekst lezen we dat de olijfboom zijn olijven zal laten vallen. In alle moderne vertalingen lezen we een soortgelijk iets:  NBG51 "uw olijven zullen afvallen", NBV "hun vruchten voortijdig verliezen", WV95 "want uw olijven vallen af", GNB96 "de vruchten vallen nog voor ze rijp zijn" en in de SV lezen we "want uw olijfboom zal [zijn vrucht] afwerpen". Alleen in deze laatste vertaling zien we terecht dat  "zijn vrucht" tussen blokhaakjes staat, wat erop duidt dat het om een toevoeging gaat. Letterlijk staat er "de olijfboom zal afwerpen".

De vraag is wat zal de olijfboom afwerpen. Meest logische lijkt dan zijn vruchten, de olijven, omdat dat het belangrijkste is. Echter uit ervaring weet ik dat de vruchten alleen afvallen als ze (bijna) rijp zijn. Echter iedereen die een olijfboom in zijn tuin heeft staan weet dat als deze in bloei staat, een flinke regenbui of een harde storm er al voor kan zorgen dat de bloesem direct afvalt (cf. Job 15:33 "een olijfboom die zijn bloesems afstoot"). En als dit gebeurt er zich geen vruchten zullen ontwikkelen. Ik denk dan ook dat dit afwerpen slaat op de bloesem en niet op de vruchten.

Olijfboom bloesem


Tags: Deuteronomium, Flora, Job, Olijfboom
Gerelateerde onderwerpen: Olijfboom

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij