‹ ChristenvervolgingTranenflesjes ›
Dominus Flevit
Gepubliceerd op 08-10-2010

Dit artikel is onderdeel van een reeks, hoe je een archeologische vakantie kan beleven in Israël. Deze reis zal door een paar vrienden van mij, die voor het eerst naar Israël gaan, in februari worden gemaakt. Voor een compleet overzicht van de reis die ze willen maken, inclusief kaart zie hier.

Dominus Flevit, OlijfbergVlak in de buurt van de hof van Gethsemané is de kerk Dominus Flevit (Latijn voor "De heer weende") en is volgens overlevering de plaats op de olijfberg waar Jezus voorafgaande aan intocht in Jeruzalem de stad aanschouwde en huilde over het lot van de stad (Lukas 19:37-42).

In 1955 bouwden de Franciscanen de huidige kerk naar het ontwerp van de Italiaanse architect Antonio Barluzzi. De kerk heeft de vorm van een traan en op de hoeken staan kruiken in de vorm van een traan (naar Psalm 56:9).

Voor de bouw werden er eerst opgravingen verricht, waarbij oa. een graftombe uit de bronstijd en een necropolis, die tussen 136 v.C. en 300 n.C. in gebruik was geweest, werden gevonden. Ook werden de resten van een Byzantijns klooster uit de 5de eeuw gevonden. Een gedeelte van de mozaïekvloer van dit klooster is terug te vinden in de huidige kerk.

Dominus Flevit, Olijfberg


Tags: Israël, Jeruzalem, Kerken, Plaatsen, Vakantie Israel I
Gerelateerde onderwerpen: Jeruzalem, Kerken, Plaatsen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel