‹ Dominus FlevitLusten en lasten, scheiding van kerk en staat ›
Tranenflesjes
Gepubliceerd op 09-10-2010

Mijn omzwerving hebt Gij te boek gesteld, doe mijn tranen in uw kruik; zijn zij niet in uw boek?

Psalm 56:9 (NBG51)

Tranenflesje 1ste eeuw n.C., JudeaGisteren schreef ik dat op de hoeken van de kerk Dominus Flevit  kruiken staan in de vorm van een traan en dat ook de kerk zelf was gebouwd in de vorm van een traan. Nu verwijst deze kerk in eerste instantie naar de geschiedenis van Jezus toen hij hier stond en huilde wat er met Jeruzalem zou gebeuren. Volgens de legende zouden deze tranen zijn opgevangen en dat symboliseren deze kruiken.

Nu wil het geval dat ten tijde van Christus het de gewoonte was om "tranenflesjes" te hebben. Tranenflesjes werden gebruikt wanneer een persoon overleed, de rouwenden (niet noodzakelijk de nabestaanden, in die tijd waren er professionele klaagvrouwen) lieten een stenen of glazen flesje gevuld met hun tranen achter in het graf van hun geliefde. Bij diverse archeologische opgravingen in Israël zijn deze flesjes of kruiken gevonden.

In bovengenoemde psalm is ook sprake van een flesje waar tranen in wordt verzameld. Deze psalm werd geschreven door David, toen hij werd achtervolgd door Saul aan de ene kant en omringd door Filistijnen in de stad van Goliath aan de andere kant. Blijkbaar had  David niet alleen zo'n tranenflesje, maar  geloofde hij ook dat God op een een of andere manier zijn tranen in een hemelse tranenfles vulde. Natuurlijk kan het ook een metafoor zijn voor het "gedenkboek" dat "voor God's aangezicht wordt geschreven, voor degenen, die de HEERE vrezen" (Mal 3:16).


Tags: Bijbelstudie, Maleachi, Psalmen
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij