‹ Salomo's spreukenQuizvraag van de week (50) ›
Ben je bij vervolging automatisch een christen?
Gepubliceerd op 23-10-2010

Bij de laatste lijst van christenvervolging die ik plaatste was ook een verwijzing naar een artikel waarin niet alleen werd vermeld dat een protestantse dominee om zijn geloof naar de gevangenis moest, maar ook dat Jehova Getuigen werden vervolgd.  Ik kreeg de volgende reactie "vallen zij onder geloofsgenoten en daarmee onder “christen”vervolging? Hier in het Westen zijn er grote tegenstellingen tussen christenen en JG’s…. Verdwijnen die tegenstellingen in geval van vervolging? Hoe kijk je daar tegenaan?"

In veel landen waar christenen worden vervolgd, zie je soms dat daar ook andere groepen mensen worden vervolgd. Maar als een andere groepering wordt vervolgt, maakt deze vervolging hen niet automatisch tot christenen. Christen zijn, doe je door te belijden dat Christus voor je gestorven is, of zoals het in de Bijbel staat: Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft (Joh. 3:16). Bij het citeren van deze tekst stoppen veel mensen en lezen niet het vervolg waarin de reden wordt gegeven waarom God Christus naar de aarde stuurde: Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem behouden zou worden (vs. 17). God wil dus dat iedereen behouden wil worden, maar Hij heeft ons mensen wel de vrije keuze gegeven, vandaar dat als we verder lezen we zien dat wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar wie niet gelooft, is al veroordeeld, omdat hij niet geloofd heeft in de Naam van de eniggeboren Zoon van God (vs. 18).

Vervolgingen hebben niets te maken met het punt dat je deze vervolgden dan automatisch christenen mag noemen. Christen ben je als je zoals hierboven geciteerd in Hem gelooft. Nu weet ik dat er veel verschillende soorten christelijke richtingen  zijn, zo denken sommigen verschillend over de doop. Anderen denken dat een paus de plaatsvervanger van Christus is op aarde. En ook zijn er richtingen die er nog weer andere ideeën op nahouden. Wij menen dat we de wijsheid in pacht hebben en veroordelen bij voorbaat vaak hen die er andere ideeën op nahouden. Maar wij zijn het niet die bepalen wie wel of geen christen is, dat doet God op basis van de hierboven geciteerde teksten.

Het enige wat wij kunnen doen is voor ons zelf bepalen of we in Christus willen geloven of niet in Hem willen geloven. In het laatste geval moeten we ook zo reëel zijn om de consequenties daarvan te ondervinden, nl. dat we op dat moment veroordeeld zijn. In het eerste geval weten we dat we om die reden door de wereld gehaat zullen worden, in sommige gebieden zullen we worden vermoord, in andere gebieden zal het bij pesterijtjes blijven of zal de wereld ons proberen te misleiden (Mat. 24:5). Het maakt in dit geval dan ook niet uit of je van Paulus of Apollos bent, of je baptist of protestant bent, het maakt wel uit of je in Christus gelooft of niet.


Tags: Christendom, Christenvervolging, Gemeente zijn
Gerelateerde onderwerpen: Christendom, Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken