‹ GomerOnline: Leiden Manuscript Talmud Yerushalmi ›
Doornig Bekerkruid
Gepubliceerd op 09-11-2010

Omdat zij vervlochten zijn als dorens, en dronken als dronkaards, zullen zij volledig verteerd worden, als dorre stoppels.

Nahum 1:10 (HSV)

In het boekje Tijden en Jaren van F.J. Bruijel, wordt de Sarcopoterium spinosum (Poterium spinosum) het doornige Bekerkruid genoemd. Helaas heb ik deze benaming niet in andere boeken kunnen terugvinden, dus ik weet niet of dit de officiële Nederlandse naam is. In ieder geval de schrijver maakt de interessante opmerking dat met deze doornige struik de dorens in bovengenoemde passage worden bedoeld.

Deze struik met zijn kleine, groenachtige bloemetjes en geveerde blaadjes heeft de neiging om, als het eenmaal een volwassen struik is, tot één groot vlechtwerk van dorens te verworden waar je beter niet in verstrikt kan raken. In de zomer als de droogte het grootst is zijn het dorre stoppels die door deze dorens aan elkaar blijven plakken.


Tags: Flora, Nahum
Gerelateerde onderwerpen: Nahum

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen