‹ HerfstDe tombe van Rachel (3) ›
Antisemitisme in de achtertuin
Gepubliceerd op 13-11-2010

Antisemitisme hebben we in de loop der eeuwen in al heel wat vormen gezien. Eerste vormen zagen we toen de farao trachtte de Joden in Egypte uit te roeien. Het enige resultaat was dat uiteindelijk hij het onderspit delfde en dat de Joden eindelijk na 400 jaar weer terug konden naar het land van hun aartsvaders.

Eeuwen later zien we de Joden nadat ze als ballingen gedeporteerd waren naar Babylonië en nadat de Perzen daar de macht hadden overgenomen, dat een van de politici, Haman, zich ontplooit tot een grote antisemiet die het bijna lukte om de Joden te vernietigen, echter ook hier zien we dat het mislukte en dat de Joden gered werden en weer terug konden keren naar hun land.

Weer eeuwen later, zien we dat het antisemitisme nog steeds springlevend is, Hitler met zijn nazi's weet miljoenen Joden op te sporen en naar de vernietigingskampen te sturen. Het moest de Endlösung van het millennium zijn. Ook hij faalde en de wereld riep: Nooit meer! Als resultaat mochten de Joden opnieuw naar het land dat God hun beloofd had.

Nu amper 65 jaar later, is de wereld hun uitroep van "Nooit meer!" vergeten, wereldwijd vinden regelmatig aanslagen plaats op synagoges, kunnen Joden niet meer veilig over straat lopen, moeten hun scholen zwaar bewaakt worden. En als klapper zien we steeds meer dat Israël door de kranten en politici gedelegaliseerd wordt.

Denken we dat dit niet in Nederland plaatsvind dan vergist men zich zeer,  niet alleen heulen steeds meer (ex)politici en andere vooraanstaande personen openlijk met terroristische groeperingen die de vernietiging van de Joden op het oog hebben, maar ook in steeds meer Nederlandse steden worden Joden lastig gevallen. Op weblogs zoals deze wordt regelmatig grove antisemitische opmerkingen geplaatst en van de week mocht ik het zelfs lijfelijk ondervinden, toen een paar allochtonen tijdens een inbraakpoging bij mij in de tuin werden betrapt. Op intimiderende toon werd me toegebeten: Kankerjood, ben je nog niet vergast. Gelukkig heb ik een waakse hond die mij beschermde. En gelukkig is er een politie die dit serieus oppakt.  Maar een feit is wel dat dit gif nu ook in kleine dorpjes begint voor te komen.

Tot slot, blijkbaar hebben deze antisemieten niet geleerd dat al hun voorgangers hebben gefaald en dat hun volken geen van alle meer bestaan, maar dat het Joodse volk ondanks al deze vervolgingen nog steeds bestaat. Vandaar dat we ook in de Bijbel kunnen lezen:

Bid om vrede voor Jeruzalem, laat het goed gaan met hen die u liefhebben (Psalm 122: 6).


Tags: Antisemitisme
Gerelateerde onderwerpen: Antisemitisme

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij