‹ Tiferet synagogeHebreeuws: Nikud toolbar ›
Kerken: Hoenderloo
Gepubliceerd op 16-11-2010

Ds. Ottho Gerhard Heldring (1804-1876) was predikant te Hemmen en actief in het Réveil. Hij is bekend geworden door de O.G. Heldringstichting te Zetten. In 1839 ontdekte hij op één van zijn tochten over de Veluwe het gehucht Hoenderloo. De arme hutbewoners hadden geen water, geen school en geen kerk.

Geïnspireerd door Jesaja 35: “de dorre vlakte zal bloeien”, realiseerde hij een put in 1841 en een school in 1845. Op 1 mei 1854 ging de Hervormde Gemeente van start. Met Pinksteren 1858 is de kerk feestelijk in gebruik genomen en wekelijks komt de gemeente hier nog samen. Volgens opdracht werd het gebouw zo sober mogelijk versierd, wel moest de kerk ondanks de geringe middelen toch aangenaam van uiterlijk zijn.

De neogotische kerk, grijs van kleur, kreeg bij de restauratie in 1986 het witte uiterlijk. Mense Ruyter uit Groningen plaatste toen een nieuw orgel. De Heldringkerk is het oudste gebouw in Hoenderloo en heeft grote emotionele waarde voor de bewoners, die spreken van de “kerk op de bult”.


Tags: Kerken
Gerelateerde onderwerpen: Kerken

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken