‹ Sneeuw in JeruzalemKerken: Nieuw Vennep ›
1800 jaar oud badhuis gevonden in Jeruzalem
Gepubliceerd op 22-11-2010

Vandaag is door de IAA bekend gemaakt dat er een 1800 jaar oud badhuis is gevonden in Jeruzalem welke werd gebruikt door het Romeinse 10de legioen, het legioen dat de tempel verwoestte. Het werd grappig genoeg gevonden tijdens standaard archeologisch onderzoek, voordat er op die plek een miqveh (een joods ritueel bad) zou worden gebouwd. Tijdens de opgravingen zijn veel tegels gevonden met symbolen van dit legioen "Fretensis” – LEG X FR", wat aangeeft dat zij de bouwers waren van dit badhuis.

Het lijkt erop dat het badhuis werd gebruikt door deze soldaten, die hier gestationeerd waren na het onderdrukken van de opstand door Bar Kochba (135 n.C.), de periode toen de heidense stad Aelia Capitolina werd opgericht. Het was al langer bekend dat het tiende legioen zijn kamp had  binnen de grenzen van wat vandaag de dag de Oude Stad wordt genoemd en waarschijnlijk in de gebied van de Armeense wijk.  Deze veronderstelling wordt versterkt door de ontdekking van het badhuis in de nabijgelegen Joodse wijk.

Een andere interessante ontdekking die opwinding veroorzaakte tijdens de opgraving is de pootafdruk van een hond, die waarschijnlijk van één van de soldaten was. De pootafdruk was onder de indruk van het symbool van het legioen op een van de dakpannen en het kan per ongeluk zijn gebeurd of het was bedoeld als een grap.

Verdere achtergrond informatie en hoge resolutiefoto's zijn hier te vinden (tijdelijke link).


Tags: Archeologie, Jeruzalem
Gerelateerde onderwerpen: Archeologie, Jeruzalem

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel