Quizvraag van de week (55)

Wekelijks wordt in deze Bijbelquiz een nieuwe vraag over de Bijbel gesteld, wie het antwoord denkt te weten mag deze als commentaar toevoegen. Het antwoord komt dan de volgende week, zodat iedereen de gelegenheid krijgt om mee te doen in deze Bijbelquiz. En schroom niet om een antwoord te geven, ook al hebben anderen al eerder een poging gedaan.

Antwoord van vorige week:

Inderdaad het antwoord was dat een Jood geen tweeërlei gewicht mocht meenemen. We kunnen dit lezen in Deut. 25:13, veel reizende kooplieden uit die en latere perioden hadden de gewoonte om verschillende soorten gewichten  mee te nemen, zodat als ze iets inkochten een lichter  gewicht gebruikten (waardoor ze het product voor een lagere prijs konden kopen) en als ze verkochten  een zwaarder gewicht (waardoor ze een product voor een hogere prijs konden verkopen). Deze vorm van bedriegerij was verboden voor Joden.

De vraag van deze week:

In de Bijbel is sprake van de verering van verschillende vruchtbaarheidsgodinnen. Deze vruchtbaarheidsgodinnen “stonden ieder jaar weer op uit de dood”, net zoals het uitgezaaide graan. In de Bijbel is er sprake van een Jood waarvan men dacht dat deze zo’n godin van de Opstanding predikte aan de omstanders. Wie was deze Jood en hoe heette deze godin (nb. niet in alle vertalingen wordt deze naam gegeven).

Tags:

3 comments

 1. bram’s avatar

  Paulus van Tarsen
  Godin heette DIANA

 2. tineke’s avatar

  ik denk dat je Paulus bedoelt.
  in veel godsdiensten is sprake van een god en een godin. In Athene dachten sommigen dat Paulus sprak over een god Jezus en een godin Opstanding (Anastasias). Het zouden goden zijn uit een land buiten Griekenlang (vreemd in de zin van buitenlands)
  Handelingen 17:18
  En sommigen van de Epikureische en Stoische wijsgeren streden met hem; en sommigen zeiden: Wat wil toch deze klapper zeggen? Maar anderen zeiden: Hij schijnt een verkondiger te zijn van vreemde goden; omdat hij hun Jezus en de opstanding verkondigde.

 3. JP vd Giessen’s avatar

  Het antwoord is hier te vinden.

Comments are now closed.