‹ Sneeuw!Biblical Studies Carnival נז (November 2010) ›
Hoe herken je antisemitisme?
Gepubliceerd op 30-11-2010

De laatste tijd komen er steeds meer berichten van antisemitisme in de kranten. Toch blijkt dat als mensen hiermee worden geconfronteerd ze meteen in de stress raken.

Zo schreef Elsevier op 3 maart 2010: “De weduwe van Wim Duisenberg, eerste president van de Europese Centrale Bank vindt het niet erg als mensen haar antisemiet noemen: ‘Ik vind antisemiet bijna een eretitel worden’.” Deze uitspraak “ik vind antisemiet bijna een eretitel” heeft maandenlang prominent op haar site gestaan. Echter om een één of andere reden heeft ze nu Elsevier hierom aangeklaagd. Gisteren kreeg ze ter gelegenheid van de “de internationale dag van solidariteit met de Palestijnse bevolking” een bloemetje van Rutger Castricum van Powniews, met als opmerking “Een echte antisemiet zoals U verdient wel een bloemetje”. Geschokt heeft ze aangifte gedaan wegens smaad en belediging.

Likud.nl heeft op basis van een ‘Werkdefinitie voor antisemitisme‘, ontwikkeld door de Europese Unie een aantal recente uitspraken geanalyseerd, afkomstig van haar website ‘Stop de bezetting‘:

Antisemitisch criterium 1: Het ontkennen van het recht op zelfbeschikking van het Joodse volk, bijvoorbeeld door te stellen dat het bestaan van Israel op racisme is gebaseerd. Van toepassing zijnde uitspraken van Gretta Duisenberg met betrekking tot dit criterium:

Antisemitisch criterium 2: Joden beschuldigen van gefantaseerde wandaden. Van toepassing zijnde uitspraken van Gretta Duisenberg met betrekking tot dit criterium:

Antisemitisch criterium 3: Stereotypische beweringen over de macht van de Joden en over Joodse samenzweringen om de media, economie, overheid en sociale instituties te domineren. Van toepassing zijnde uitspraken van Gretta Duisenberg met betrekking tot dit criterium:

Antisemitisch criterium 4: De hedendaagse Israëlische politiek vergelijken met die van de Nazi’s. Van toepassing zijnde uitspraken van Gretta Duisenberg met betrekking tot dit criterium:

De concentratie van antisemitische uitspraken – op basis van de definitie van de Europese Unie – in de uitspraken van Gretta Duisenberg is dus zeer hoog. Ik ben geen jurist, maar ik denk dat op basis van deze analyse Elsevier en Pownieuws moeiteloos deze aanklacht wegen smaad/belediging kunnen weerleggen.

Bron: Likud.nl


Tags: Antisemitisme
Gerelateerde onderwerpen: Antisemitisme

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs