‹ Karmel: hoe nu verderLivius Nieuwsbrief (63) ›
Hoe herken je antisemitisme? (2)
Gepubliceerd op 06-12-2010

Naar aanleiding van mijn vorige artikel wil ik deze keer het probleem op een andere manier benaderen. Stel dat er zoveel antisemitisme in Nederland is dat de Joden continue bij speciale gelegenheden, zoals naar school gaan, of een bruiloft vieren extra bewaking nodig hebben. Stel dat een duidelijk herkenbare Jood niet meer veilig op straat kan lopen, zonder uitgescholden te worden. Stel dat bovengenoemde voorbeelden zo alledaags zijn geworden dat de Nederlandse overheid nog maar één ding kan doen om zijn Joodse onderdanen die al eeuwen in Nederland wonen te beschermen, zoals het vriendelijke advies om te emigreren. Zouden de doorsnee Nederlanders dit dan als antisemitisme opvatten.

Het frappante is dat in het dagblad DePers vandaag een oproep wordt gedaan door Frits Bolkestein (VVD) dat er voor de Joden geen toekomst meer is in Nederland. Wat opvalt is dat in veel reacties de haat tegen Joden naar bovenkomt en dat deze schrijvers pertinent ontkennen dat het antisemitisme is, men noemt het liever anti-Zionisme.  De schuld moet men niet zoeken bij de Joden maar bij de Israëliërs (zijn dat dan geen Joden?), bij de propagandamachine van CIDI.

Edith van den Berg had op mijn vorige artikel gereageerd met de vraag "of dit soort gelijkstellingen (Joods = volk = staat = Israël, dus kritiek op Israël is antisemitisme) de problemen niet verergert." Strikt genomen heeft ze gelijk dat je Israël en Joden niet over één kam mag scheren, maar in de praktijk blijkt dat dit onderscheid steeds minder vaak wordt gemaakt. Als Israël zich verweert tegen de dagelijkse raketten aanval uit de Gaza-strook, dan is dat een legitieme reden om een synagoge in Amersfoort te bekladden met verf. Spreekt een weblog positief over Israël dan is het een legitieme reden om doodsbedreigingen te uiten. En ook Bolkestein maakt hierin geen onderscheid "‘Want het Palestijns-Israëlisch conflict – dat vooral over de Westoever gaat – blijft woekeren. Ik voorzie geen spoedige oplossing en dan blijft ook het antisemitisme bestaan."

De vraag is of we met de stelling van Bolkestein mee moeten gaan en onze Joodse medeburgers moeten aanraden, dat nadat we vele eeuwen geweldloos naast elkaar hebben geleefd, het beste is om te vluchten naar Israël omdat de Nederlandse regering niet de veiligheid kan of wil garanderen. Deze situatie doet me erg denken aan de jaren 30 van de vorige eeuw. Ook toen liep men in Nederland met "gebroken geweertjes" en wilde men vrede, terwijl alles wees op wat er stond aan te komen.


Tags: Antisemitisme
Gerelateerde onderwerpen: Antisemitisme

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech