‹ Quizvraag van de week (57)Kerst in het geding (3) – Tussen traditie en Schrift ›
Moet je belasting betalen?
Gepubliceerd op 12-12-2010

Gisteren was ik op een etentje en zoals bij echte Nederlanders het geval was kwamen we op een gegeven moment op de belastingen. We kwamen erop vanwege verschillende passages in de Bijbel waar aan Christus dezelfde vraag wordt gesteld. Zo lezen we dat als Christus in zijn woonplaats Kapernaum is dat een van de (kerkelijke) belastinginspecteurs aan Petrus vroeg waarom Christus (nog) niet zijn belasting had betaald (Mat. 17:24) afhankelijk van hoe je antwoord van Petrus het leest kun je het uitleggen met "Jazeker, betaald hij de belasting" of "Jazeker, betaald hij de belasting niet". Uit de discussie die volgt komt de vraag wie dan belasting moet betalen, waarbij de conclusie is dat alleen vreemden belasting moeten betalen (Mat. 17:26), maar om geen aanstoot te geven werd toch belasting betaald (vs. 27).

Het heerlijke stukje vlees werd door een van de deelnemers van het gesprek weggespoeld met een flinke slok bier en hij poneerde de stelling dat je op basis van deze tekst dus geen belasting hoeft te betalen als er geen blauwe envelop door de brievenbus wordt geduwd. Als tegenargument werd aangehaald dat het hier om de kerkelijke belasting gaat, maar werd geopperd dit geld werd toch deels door de Romeinen geconfisqueerd. Er moest hier, terwijl er hevig op een nieuw stukje vlees werd gekauwd, hard over worden nagedacht. Mark. 12:14ev werd erbij gehaald waar de Farizeeën een soortgelijke vraag stelden: Is het toegestaan belasting te betalen aan de keizer of niet? Moeten we betalen of niet? Weliswaar was dit een strikvraag, want werd hierop negatief geantwoord dan werden de Romeinen gewaarschuwd en anders had je de poppen aan het dansen want je gaat toch niet belasting betalen aan de vijand. Door te wijzen op de beeltenis van de munt, werd door Jezus als antwoord gegeven: Geef dan aan de keizer wat van de keizer is, en aan God wat van God is (vs. 17).

De conclusie was duidelijk, we kunnen ons bont en blauw ergeren, maar belasting moeten we betalen. Gelukkig nog niet zoveel belasting dat we een hypotheek moesten nemen om dat heerlijke etentje te kunnen betalen.


Tags: Geld, Politiek
Gerelateerde onderwerpen: Politiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken