‹ Kerst in het geding (3) – Tussen traditie en SchriftKerken: Koblenz-Neuendorf ›
Oude Doos: Herders te Bethlehem
Gepubliceerd op 13-12-2010

Niet ver daarvandaan brachten herders de nacht door in het veld, ze hielden de wacht bij hun kudde.

Lukas 2:8 (HSV)

Vandaag in de oude doos een foto, gemaakt tussen 1920-1933, van herders die op wacht zijn bij een kudde te Bethlehem. Zo'n tafereeltje doet je automatisch denken aan bovengenoemde passage. Meestal gaan we ervan uit dat de verschijning van de engelen aan de herders in december gebeurde, omdat dan kerst wordt gevierd. We kunnen ons afvragen of dit echt zo was, want is de temperatuur in die maand dusdanig dat herders nog buiten kunnen zijn met hun kudden. In de winter is de gemiddelde nachtelijke temperatuur 9 graden, maar het kan er soms flink kouder worden, in 1921, 1950 en 1957 was het bijvoorbeeld extreem koud, mede door de sneeuwval.

Herders te Bethlehem (© LoC, LC-DIG-matpc-02990)


Tags: Bethlehem, De oude doos, Fauna, Kerst, Ster van Bethlehem
Gerelateerde onderwerpen: Kerst

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken