‹ kerken: St. Martinus, BeekLesbians in Tel Aviv? ›
Herodes de Verschrikkelijke
Gepubliceerd op 28-12-2010

Meestal wordt Herodes de Grote als een verschrikkelijke man afgebeeld. Iemand die zelfs enkele van zijn eigen kinderen vermoordde omdat hij bang was dat ze een coupe zouden plegen, we vergeten dan maar even de vele andere moorden die hij (liet) plegen, waaronder de "grote" kindermoord te Bethlehem (Mat. 2:16ev).

Overigens wordt deze laatste gebeurtenis niet door Fl. Josephus genoemd omdat die waarschijnlijk te onbeduidend was in vergelijking met de vele andere wreedheden die Herodes heeft begaan (daarentegen wel door Macrobius, Saturnalia 2.4). Bethlehem was een niet al te grote stad waar toen hooguit 1000 mensen leefden, wat betekent dat er max. 30-40 jongetjes onder de 3 jaar waren.

Maar als Herodes dan zo'n verschrikkelijke man was, waarom wordt hij dan de "Grote" genoemd. Geza Vermes en John Byron gaan hier wat dieper op in. Naast hun argumenten, zou ik willen wijzen op de vele schitterende bouwwerken die hij heeft gemaakt, zoals de verfraaiing van de tempel,   Caesarea aan Zee met zijn theater, Masada, Gamla en vele andere plaatsen. In deze zaken was hij gewoon weg groots, en als hij niet zo paranoia was geweest dan was hij zeker een stuk minder negatief de geschiedenis in gegaan.


Tags: Herodes, Kerst, Mattheüs, Personen, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Kerst, Mattheus

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel