‹ Christenvervolging 2010kerken: St. Jan de Doper, Kilder ›
Noord-Korea grootste christenvervolger ter wereld
Gepubliceerd op 05-01-2011

Noord-Korea is de grootste christenvervolger ter wereld. Dat meldt Open Doors, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor vervolgde christenen, op basis van de woensdag verschenen Ranglijst Christenvervolging. In 2010 werden in Noord-Korea honderden christenen opgepakt en velen vermoord. Uit de Ranglijst blijkt bovendien dat islamitisch extremisme de oorzaak is van een wereldwijde toename van christenvervolging. De Islamitische Republiek Iran staat op nummer 2, gevolgd door een nieuwe nummer 3: Afghanistan.

Open Doors brengt jaarlijks in kaart waar christenen in de wereld het zwaarst worden verdrukt. In Noord-Korea mogen alleen de ‘Grote Leider’ wijlen Kim Il-Sung en zijn zoon, de ‘Geliefde Leider’ Kim Jong-Il als goden worden aanbeden. De Bijbel is een verboden boek. Het bezit ervan is al reden genoeg om met je complete familie naar een strafkamp te worden gestuurd. Christenen hebben geen enkel bestaansrecht en Kim Jong-Il en consorten doen er alles aan het christendom uit te roeien.

In mei 2010 werden 23 leden van een ondergrondse kerk opgepakt. Drie van hen werden direct publiekelijk geëxecuteerd. De anderen werden overgebracht naar een concentratiekamp, waar er vele van zijn in Noord-Korea. “Christenen worden vervolgd, omdat ze een andere God vereren dan Kim Jong-Il”, zegt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling. “Christenen worden bovendien in dit communistische land gezien als landverraders, omdat ze een ‘Amerikaanse godsdienst’ aanhangen. Ook houdt Kim Jong-Il christenen verantwoordelijk voor de val van het communisme in Oost-Europa.”

Toename vervolging

Islamitisch extremisme zorgde in 2010 voor een toename van christenvervolging wereldwijd. In acht van de top-10-landen is de islam de belangrijkste godsdienst en van de eerste dertig landen zijn er slechts zes die een andere bron van vervolging hebben dan islamitisch extremisme.

Zo steeg Irak van de zeventiende naar de achtste plaats, de sterkste stijging op de Ranglijst Christenvervolging. In mei vond een bomaanslag plaats in een bus met christelijke studenten. Daarbij vielen drie doden. Eind oktober vonden 58 christenen de dood bij een gijzelingsdrama in een kerk in de hoofdstad Bagdad. “Dat de golf van vervolging niet voorbij is, bleek recentelijk nog, toen vlak voor de jaarwisseling aan verschillende huizen van christenen bommen waren bevestigd. Twee christenen kwamen om”, zegt Muurling. “Iraakse christenen zeggen geen toekomst meer te hebben in Irak. Ze voelen zich nergens meer veilig. Duizenden zijn op de vlucht en gaan naar het buitenland, waardoor de Kerk in Irak steeds kleiner wordt.”

Onrust in Afghanistan

Afghanistan maakte eveneens een sterke stijging door en drong de top-3 van de Ranglijst Christenvervolging binnen. Televisiebeelden van ex-moslims die zich lieten dopen zorgden daar voor een zware toename van vervolging van de kleine en kwetsbare groep gelovigen. Eén van de christenen die op de beelden te zien was, Said Musa, werd opgepakt. Hem hangt de doodstraf boven het hoofd. Anderen ontvluchtten het land of doken onder.

“Naast Irak en Afghanistan zijn ook Pakistan en Nigeria voorbeelden van landen waar extremisme zorgt voor steeds zwaardere vervolging. Moslimextremisten ontzien niets en niemand in hun strijd om christenen uit de weg te ruimen, als ze zich niet willen bekeren tot de islam”, zegt Muurling. “In Pakistan werden veel christenen het slachtoffer van de wet op godsdienstlastering. Daar namen extremistische moslims meermaals het recht in eigen hand als de rechter oordeelde dat een christen zich niet schuldig had gemaakt aan het beledigen van de profeet Mohammed. Ontvoering en mishandeling komen veelvuldig voor, evenals het vernielen van eigendommen van christenen. Bovendien was de watersnoodramp in de zomer een catastrofe voor de christenen, toen zij werden gediscrimineerd bij de hulpverlening. In Nigeria lijkt de strijd niet op te houden. Het islamitische noorden wil koste wat kost oprukken naar het christelijke zuiden om dat ook te islamiseren. Dat heeft in 2010 zeker 2000 christenen het leven gekost. Met Kerst werden nog tachtig christenen gedood.”

Totstandkoming Ranglijst Christenvervolging

Open Doors brengt christenvervolging in kaart aan de hand van uitgebreid onderzoek, waarin wordt gekeken naar onder meer de wetgeving in een land, de vrijheid van de Kerk, de houding van de maatschappij ten opzichte van christenen en het aantal christenen dat wordt gediscrimineerd, gemarteld en vermoord.

Campagne

Open Doors gebruikt de Ranglijst Christenvervolging om een bewustwordingscampagne te voeren voor vervolgde christenen. Zo krijgt de achterban vandaag een e-mail over de Ranglijst. Begin februari worden 100.000 posters van de Ranglijst Christenvervolging verspreid, die mensen thuis of in de kerk kunnen ophangen. Bovendien start Open Doors volgende week een digitale gebedscampagne voor de top 10-landen en heeft Open Doors een speciale facebook-pagina geopend. Via Twitter roept de organisatie uit Ermelo politici op om op politiek niveau christenvervolging aan te kaarten. Meer informatie is te vinden op www.opendoors.nl/ranglijst.


Tags: Achtergronden Christenvervolging, Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin