‹ kerken: St. Jan de Doper, KilderChristenvervolging ›
Zonsverduistering: Amos 8:9
Gepubliceerd op 06-01-2011

Na de ietwat tegenvallende van afgelopen dinsdag is het interessant om te kijken of in de Bijbel ook wordt gesproken over zonsverduisteringen. Dit blijkt inderdaad het geval, zij het bijna altijd in profetische betekenis.

De enige vermelding waarvan zeker is dat het om een verduistering gaat staat in Amos 8:9 "Op die dag – spreekt God, de HEER – zal ik op het middaguur de zon doen ondergaan, en het land verduisteren op klaarlichte dag."

Deze dag hebben de astronomen kunnen terugrekenen en was 15 juni 763 v.C. waar bij het maximum van de verduistering om 10:11 uur (lokale tijd Jeruzalem) was.

Hierboven is een kaartje met daarop het pad waar men toen de zonsverduistering kon zien. Als men zich toen binnen de blauwe lijnen bevond was de verduistering totaal, en de beste resultaten had men als de antieke waarnemer in de buurt van de rode lijn was. In Israël werd de zon dus niet geheel verduisterd, omdat deze te ver zuidelijk lag.

Nu is het leuk dat we met onze huidige kennis van de wiskunde en moderne computer technieken dit na kunnen rekenen. Maar echt leuk wordt het dat naast de genoemde vermelding in de Bijbel, deze datum ook nog eens wordt bevestigt door een Assyrisch geschrift (zie afbeelding hiernaast) welke bekend staat als het Eponym Canon. Hier wordt vermeld: "opstand in de stad Assur, in de maand Sivan. De Zon werd verduisterd."


Tags: Astronomie, Zonsverduistering
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie, Zonsverduistering

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech