‹ ChristenvervolgingOude Doos: Jabbok ›
Anicalyps?
Gepubliceerd op 07-01-2011

De afgelopen dagen hebben we een paar berichten kunnen lezen van massasterfte onder de vogels en vissen. Ondertussen blijkt dat het niet alleen in Amerika is voorgekomen, maar over de gehele wereld. In sommige christelijke kringen wordt dit meteen gezien als een begin van de eindtijd. In de meeste van dit soort berichten werd dit natuurlijk niet Bijbels onderbouwd, op één na: John Byron wijdt een artikel aan dit fenomeen en geeft als Bijbel tekst Sef. 1:3 "Mens en dier zal ik wegvagen. Ik zal de vogels aan de hemel wegvagen en de vissen in de zee, alles wat de zondaars ten val heeft gebracht. En ik laat de mensen van de aardbodem verdwijnen – spreekt de HEER." Terecht wijst hij erop dat deze tekst niet slaat op de eindtijd, maar op het volk Israël.

Het is dan ook altijd verstandig om voorzichtig te zijn als we teksten uit de Bijbel aanhalen, want er zijn naast deze tekst ook andere gevallen bekend van massasterfte onder dieren in de Bijbel. Men hoeft bijvoorbeeld maar te denken aan de kikkerplaag in Egypte, al deze kikkers stierven en het hele land stonk (Ex. 8:13-14) en iets evrder als het volk in de woestijn is lezen we dat God kwartels stuurde die over een gebied van 20 km een metersdikke laag vormde (Num. 11:31).

Bovendien, dit soort massasterfte komt vaker voor. Ik kan me bv. herinneren dat jaren geleden we aan het strand liepen en daar lagen tienduizenden zeesterren. Regelmatig zien we dat een groep walvissen op het strand ligt. In een boek dat ik heb, staan nog meer voorbeelden zoals, duizenden vogels die op een dorpje vallen en op sommige plekken metershoog liggen, lemmingen die massaal in de zee stortten en later weer aanspoelen, een strand volledig bedekt met vissen en ga zo maar door.

Op GoogleMaps is een overzicht te vinden van massasterfte van de afgelopen dagen. Op deze manier probeert men erachter te komen wat de oorzaak is. Verschillende mogelijkheden zijn al geopperd, zoals geologische verschuivingen en een daaruit voortvloeiende elektrostatische ontlading, lekkend gas als gevolg van gaswinning, vuurwerk, ziekte.


Tags: Eindtijd, Fauna
Gerelateerde onderwerpen: Eindtijd

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Korting op je studieboeken