‹ Quizvraag van de week (61)Antisemitisme ›
Dierenliefde
Gepubliceerd op 16-01-2011

Een rechtvaardige zorgt goed voor zijn vee,

een goddeloze is alleen maar wreed.

Spreuken 12:10 (HSV)

Vroeger hield men geen huisdieren zoals wij. Natuurlijk waren er katten (denk aan de vele afbeeldingen van deze dieren in Egypte) en honden (welke vele malen worden genoemd in de Bijbel). Dieren hield men vroeger niet alleen vanwege vanwege hun melk, vlees en huid, maar ook om het land mee te bewerken of als vervoersmiddel.

Vaak werden deze dieren alleen maar als object gezien en het leven was vaak zeer zwaar. Het is dan ook opvallend dat in de Bijbel gesproken wordt over de zorg voor dieren, zoals in bovengenoemde tekst. In de Statenvertaling wordt in plaats van "het goed zorgen voor zijn vee" de uitdrukking "kent het leven van zijn beest". Dit houdt in dat de rechtvaardige niet alleen goed zorgt voor zijn dieren, maar ook echt ze kent. Hij ziet de verschillende karakters van zijn dieren, weet wat ze kunnen presteren. Af en toe een pauze tijdens het werk, het geven van extra water en voer geven dezelfde of zo niet meer prestaties als van een wrede eigenaar die erop losslaat.

Hij zal zijn vee tijdens de koude winternachten in een stal doen en ze niet buiten in de regen laten staan. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.


Tags: Fauna, Spreuken

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech