‹ AntisemitismeKerken: Barneveld (Bethel) ›
De tien plagen: Luizen
Gepubliceerd op 17-01-2011

Nadat bij de eerste plaag de Nijl in bloed was veranderd en de vissen hierdoor gestorven waren, de kikkers de rivier ontvluchtten en daardoor de tweede plaag veroorzaakten, om vervolgens te sterven, komen we nu bij de derde plaag (Ex. 8:16-19).

De meeste natuurlijke verklaringen wat deze plaag is geweest, geven aan dat het Hebreeuwse woord kenim zoiets was als luizen (SV, NBV),  muskieten, muggen of vlooien (zie het overzicht onderaan dit artikel). Het beste is dan ook dit woord te vertalen met "ongedierte".

Hoewel dit zeer goed mogelijk is, denk ik dat er ook nog een andere oplossing is. Door al die rottende lichamen van vissen en kikkers zullen deze snel bedekt zijn door muggen, muskieten en vliegen. Na een paar dagen, zeker in een warm land als Egypte, zie je allerlei maden en larven krioelen in en op die karkassen. Bovendien zie je vaak dat in onhygiënische ontwikkelingslanden vaak ook dat deze maden zich vastzetten op de mens, en ik denk dat bij zo'n uitbarsting zoals in Egypte dit ook zeer goed mogelijk was bij de derde plaag.

Bovendien vormden deze maden de aanleiding voor de volgende plaag, die zoals we een volgende keer zullen zien, meteen daarna zich aankondigde.

Overzicht theorieën:


Tags: Exodus, Tien plagen, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel