‹ ChristenvervolgingQuizvraag van de week (63) ›
Egyptische rampspoed
Gepubliceerd op 29-01-2011

Met de huidige politieke ontwikkelingen in Egypte moest ik denken aan het verhaal van de Egyptische Ipuwer (Pap. Leiden 334) waar een soortgelijke situatie wordt beschreven.

Indeed, Elephantine and Thinis [...] of Upper Egypt, (but) without paying taxes owing to civil strife. Lacking are grain, charcoal, irtyw-fruit, m'w-wood, nwt-wood, and brushwood. The work of craftsmen and [. . .] are the profit of the palace. To what purpose is a treasury without its revenues? Happy indeed is the heart of the king when truth comes to him! And every foreign land [comes]! That is our fate and that is our happiness! What can we do about it? All is ruin!

Indeed, laughter is perished and is [no longer] made; it is groaning that is throughout the land, mingled with complaints.

Burgeropstanden, doden, het lachen is de overheid vergaan. Wie het hele verhaal leest zal zien dat er veel parallellen zijn met de tien plagen in Exodus en veel theologen hebben dan ook dit verhaal als bewijs aangevoerd dat het om dezelfde geschiedenis zou gaan. Ik wil niet zover gaan, er zijn te veel onzekerheden over het betreffende tijdstip en we moeten niet vergeten dat het een kopie is van een veel ouder stuk. Misschien dat populaire wetenschappers over een paar eeuwen dit verhaal aanvoeren als profetisch bewijs voor de opstanden die nu plaatsvinden in Egypte.


Tags: Egypte, Egyptisch, Tien plagen, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Egypte, Egyptisch

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin