‹ The January 2011 Biblical Studies CarnivalOnline Boeken: Grieks woordenboek ›
De tien plagen: Sprinkhanen
Gepubliceerd op 01-02-2011

In deze mini-reeks zijn we alweer bij de achtste plaag, de sprinkhanen, gekomen.

Zover de geschiedenis reikt zijn er altijd met regelmaat sprinkhanenplagen geweest. Sommige erger dan anderen. Berucht is de grote sprinkhanenplaag van maart-juni 1915, toen bijna het grootste gedeelte van de landbouwgewassen in Israël en omgeving werden vernietigd door deze sprinkhanen.

Tijdens de vorige plaag hadden we opgemerkt dat de vlas en de gerst door de hagel was getroffen (Ex. 9: 31) maar andere gewassen zoals de tarwe en de spelt niet werden getroffen omdat die later rijpen (vs. 32). Zeer waarschijnlijk heeft het een tijdje geduurd voordat de sprinkhanenplaag kwam, want in Ex. 10:15 lezen we dat die nu aan de beurt zijn. Wat opvalt is dat als farao voor de zoveelste keer zijn verontschuldigingen aanbied, God een grote westenwind laat komen die alle sprinkhanen het land uit waait (vs. 19). Hierdoor kregen de Egyptenaren nog een probleem, hun oogst was vernietigd door de hagel en de sprinkhanen. Normaal zouden ze de sprinkhanen nog hebben kunnen verzamelen als (nood)voedsel, maar zelfs dat kon niet, daar deze werden weggewaaid en het ligt dan ook voor de hand dat er een grote hongersnood aan stond te komen.

Overzicht theorieën:


Tags: Bijbelstudie, Exodus, Fauna, Sprinkhaan, Tien plagen
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech