‹ Byzantijnse kerk onthuld op Khirbet MidrasChristenvervolging ›
Zonde ligt op de loer...
Gepubliceerd op 03-02-2011

Handel je goed, dan kun je toch iedereen recht in de ogen kijken? Handel je slecht, dan ligt de zonde op de loer, begerig om jou in haar greep te krijgen; maar jij moet sterker zijn dan zij.’

Genesis 4:7 (HSV)

Deze tekst zal iedereen wel verschillende keren hebben gelezen, wat mij opviel in deze passage is het gedeelte "dan ligt de zonde op de loer". Het woord "zonde" wordt in andere passages vertaald met "een verkeerde stap maken, struikelen" (Spr 19:2). Maar vooral de uitdrukking "loeren" viel me op, met daarachter nog eens de toevoeging "begerig om jou in haar greep te krijgen". Dit zijn uitdrukkingen die men gebruikt bij roofdieren die op de loer liggen om hun prooi te vangen. De zonde kunnen we vergelijken met een tijger die bij een deuropening op de loer ligt om iedereen die erdoor heen komt te grijpen.

Het bemoedigende in dit vers is het laatste gedeelte "maar jij moet sterker zijn dan zij", in de Statenvertaling wordt het nog iets sterker uitgedrukt "gij zult over hem heersen". Weliswaar staat Kaïn aan de verleiding van de zonde bloot, maar hij heeft de kracht om die te weerstaan. Helaas zien we in de volgende teksten dat hij dit laatste niet deed en toch zijn broer vermoordde.


Tags: Genesis, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs