‹ Kerken: SpankerenPostzegels: Herodes ›
De tabernakel
Gepubliceerd op 09-02-2011

De komende tijd wil ik wat meer aandacht gaan besteden aan de tabernakel en alles wat daarbij hoort.  Nu weet ik dat in de loop der tijd veel boeken zijn geschreven die met name de geestelijke en/of symbolische betekenis van de tabernakel behandelen, maar wat me opviel is dat in veel van deze boeken zo weinig aandacht werd besteed aan de technische details, terwijl hier toch verschillende hoofdstukken aan wordt gewijd.

Hoe de tabernakel eruit ziet lezen we in Exodus 26 en het eerste wat me opviel was dat voor het bouwwerk 2 termen worden gebruikt, nl. tabernakel (mišəkān) en tent (ōhel). Helaas is dit subtiele verschil in moderne vertalingen meestal niet goed zichtbaar, maar zoals zal blijken is er terdege een verschil.

We zien dat als er wordt gesproken over de tent (ōhel) het altijd gaat om de kleden en bij nadere beschouwing dat het altijd gaat om de 2de bedekking, namelijk het kleed wat gemaakt is van geitenhaar. Kijken we naar de tabernakel (mišəkān) dan valt op dat hier altijd wordt verwezen naar het met goud bedekte houten frame en het eerste geweven kleed met de cherubim. Schematisch kunnen we dat als volgt weergeven:

Zonder goed inzicht in dit verschil is het onmogelijk te begrijpen hoe de tabernakel eruit zag. In een vervolg zullen we dieper ingaan op de verdere constructie van de tabernakel.

Bij deze wil ik Aleksandr Sigalov nogmaals bedanken voor het mogen gebruiken van zijn vele tekeningen en voor de vele adviezen die hij zowel via zijn weblog als via email heeft gegeven.


Tags: Bijbelstudie, Exodus, Tabernakel
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Tabernakel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel