‹ Tabernakel, het frameworkQuizvraag van de week (65) ›
Tabernakel, de planken
Gepubliceerd op 12-02-2011

In onze serie over de tabernakel gaan we deze keer in op de planken die werden gebruikt voor de zuidelijke en noordelijke kant van de tabernakel. De beschrijving hiervan vinden we in Ex. 26:15-21:

Het houten geraamte van de tent moet van acaciahout worden gemaakt. De panelen van het geraamte moeten 4, 5 meter hoog en 68 cm breed zijn en rechtop staan. In de smalle zijden moeten groeven komen, zodat ze stevig tegen elkaar aan komen te staan. Twintig van deze panelen vormen de zuidkant van de tent. Onder die twintig panelen moeten 40 zilveren voetstukken komen, waar de rest van het geraamte in past; twee voetstukken onder elk paneel. De noordkant van de tent moet ook uit twintig panelen bestaan, met 40 zilveren voetstukken er onder, voor elk paneel twee. (Het Boek)

We zien dat als houtsoort die van de Acacia wordt gebruikt, deze was in in de woestijnachtige omgeving waar de Israëlieten zich bevonden volop aanwezig. Daarnaast heeft deze harde houtsoort een relatief hoge dichtheid en zeer specifieke gehalte aan mineralen in de vezel. Dit soort hout is zeer geschikt voor dit soort planken. Met deze gegevens zien we dat de planken behoorlijk grote afmetingen hadden en de acacia's moeten dat ook bijzonder groot zijn geweest. De dikte van deze platen wordt niet gegeven, maar zal ongeveer 2 cm zijn geweest.

Een andere interessant gegeven is hoe deze platen aan elkaar bevestigd werden. In de verschillende vertalingen wordt het woord yāḏwōṯ (lett. handen) weergegeven als "groeven, pinnen, tappen". Naar mijn mening kunnen het of een soort "duvels" zijn geweest waarmee de platen tegen elkaar werden geduwd of een soort "groeven" die je tegenwoordig veel vind bij parketvloeren en waarmee de platen tegen elkaar geklikt worden.

Tot slot blijkt dat deze platen op zilveren voeten worden gezet. Uit de hoeveelheid zilver die in Ex. 38:27 wordt genoemd (1 talent) mogen we concluderen dat deze voeten hol waren. Deze voeten dienden ten eerste voor een verdere versteviging van de platen en ten tweede dat deze platen niet werden beschadigd door de ruwe ondergrond.

Voor een iets uitgebreidere beschrijving verwijs ik naar mijn aantekeningen bij Ex. 26:15ev. waar d.m.v. diverse plaatjes de constructie verder wordt toegelicht.


Tags: Bijbelstudie, Exodus, Tabernakel
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Tabernakel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel