‹ AkoubChristenvervolging ›
Goliath
Gepubliceerd op 03-03-2011

Met een Bijbelstudiegroep zijn we bezig de geschiedenis van David en Goliath (1 Sam. 17:1ev.) te bestuderen. Bij de voorbereiding kom je dan meteen op de vraag hoe lang was nou die Goliath.

In de meeste vertalingen komen we dan zo iets tegen als "Toen kwam er een kampvechter tevoorschijn uit het leger van de Filistijnen. Zijn naam was Goliath, uit Gath; zijn lengte was zes el en een span" (vs. 4), waarbij een enkele vertaling zoals Het Boek deze zes el en een span omrekent naar voor ons bekende maten: "Hij was een reusachtige man met een lengte van bijna drie meter!"

Een "el" is 45,72 cm en een span 22,86 cm, waarbij sommige bronnen de "el" een grotere lengte toedichten tot zelfs 69,4 cm. Hierbij dient aangetekend te worden dat een "el" de lengte is van de onderarm (incl. gestrekte hand).

Met deze gegevens is de lengte makkelijk uit te rekenen en de lengte van Goliath is dan ook gigantisch, want ook tegenwoordig worden de meeste mensen niet zo lang. Nu wil het geval dat als we de Dode-Zee rollen bestuderen (4Q Sama) dat niet 6 ellen worden genoemd, maar slechts 4 ellen. Dit wordt nog eens bevestigd door 2 handschriften van de Septuagint. Als dit de correcte waarde is en de Masoreten het fout zouden hebben, dan zou dit betekenen dat Goliath "slechts" 2,06 m lang was. Een lengte die veel aannemelijker is.


Tags: 1 Samuel, Bijbelstudie, Personen
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech