‹ Leon Mazin uit Haifa spreekt in BarneveldDe vegetatie in Israël ›
Keppeltjes voor kale mannen
Gepubliceerd op 05-03-2011

Van de week kreeg ik een rare vraag over keppeltjes, die ik straks zal behandelen. Keppeltjes zijn hoofddeksels die gedragen worden door joodse mannen en worden ook wel Kippah of Yarmulke genoemd.

In de Bijbel heb ik geen verwijzing kunnen vinden dat mannen verplicht een hoofddeksel moeten dragen, wel heb ik een paar verwijzingen gevonden in de Talmoed: Bedek uw hoofd zodat de vrees van de hemel op u zal komen (Shabbat 156b) en in traktaat Kiddushin 32a staat dat een zekere rabbijn Chuna ben Joshua nooit meer dan 4 ellen zonder onbedekt hoofd liep, Omdat de aanwezigheid van het opperwezen (Shekina) altijd boven mijn hoofd is.

Op de foto's kun je zien hoe een keppeltje eruit ziet en hoe ze gedragen worden. De vraag die ik kreeg was hoe dragen kale mannen een keppeltje. Zoals je ziet is een keppeltje vrij klein en wordt met een haarspeld of een clipje vastgehouden op het haar.

Het heeft me toch wel wat uitzoekwerk opgeleverd om deze vraag beantwoord te krijgen, want je kunt natuurlijk niet op de eerste de beste jood stappen en deze gênante vraag stellen. En het lijkt logisch dat ze geen lijm, zuignap of dubbelzijdig plakband gebruiken. Uiteindelijk durfde ik het aan om een joodse kennis in Amerika te mailen die na een paar dagen het volgende schitterende antwoord gaf:

If I would have my photo attached, you would see that I am an expert on the subject. I have found staples to be too painful and chewing gum too messy, so I stick with a larger kippah.

Nooit bij stilgestaan dat mijn Amerikaanse jood, met wie ik al jaren regelmatig mail, kaal was (hij had nooit een foto gestuurd) en dat ik juist hem voor deze vraag had geselecteerd, om je rot te schamen. Gelukkig zag hij de humor van de vraag in, wat uit zijn antwoord blijkt: gewoon een grotere keppel dragen.

Overigens een andere goede vriend van mij, een Messiasbelijdende Jood, die ook praktisch kaal is, heeft het nog pragmatischer aangepakt: gewoon géén keppeltje dragen.


Tags: Jodendom, Kleding
Gerelateerde onderwerpen: Jodendom, Kleding

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel