‹ De vegetatie in IsraëlQuizvraag van de week (68) ›
De "el" in de Siloam-inscriptie
Gepubliceerd op 06-03-2011

Een paar dagen geleden schreef ik over hoe lang Goliath was. Uit verschillende mailtjes bleek dat er nogal wat verwarring was. Op Wikipedia staat een verre van compleet artikel, waar allerlei verschillende lengtes wordt gegeven. Ik gaf als lengte voor een “el”  45,72 cm, om de simpele reden, dat dit in de meeste Bijbelse encyclopedieën en commentaren wordt vermeld. Maar er zijn ook andere methoden om erachter te komen. Bijvoorbeeld in Jeruzalem werd door Hizkia een tunnel gemaakt (2 Kon. 20:20; 2 Kron. 32:30) en in het midden werd later een inscriptie gevonden. Deze enigszins beschadigde inscriptie  geeft het boeiende relaas dat de arbeiders van twee kanten waren begonnen met het uithouwen van deze meer dan 500 meter lange tunnel. Toen ze nog maar een paar meter van elkaar verwijderd waren hoorden ze het geklop van de houwelen. Maar er wordt nog meer verteld, nl. in deze tekst lezen we dat de tunnel van Hizkia 1200 el lang is. Ook tegenwoordig kun je deze tunnel bezoeken en de lengte van deze tunnel is bepaald op 533 meter, een kleine berekening leert dan dat een el dus 0,4442 cm lang is. Nu is dit niet precies de lengte die ik eerder opgaf, maar men moet bedenken dat in de inscriptie waarschijnlijk een afgerond getal werd gebruikt.


Tags: 2 Koningen, 2 Kronieken, Architectuur, Eenheden, Hizkia, Plaatsen, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Architectuur, Plaatsen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken