‹ Arabische lente kan begin van einde PVV zijnChristenvervolging ›
Roos van Saron
Gepubliceerd op 10-03-2011

Ik ben een roos van Saron, een lelie uit de dalen.

Hooglied 2:1 (HSV)

Ik denk dat de roos van Saron een van de bekendste beschrijvingen is van een plant uit het Bijbelboek Hooglied. Echter welke plant wordt er mee bedoeld? Bij het opslaan van de verschillende vertalingen blijkt dat dit vers divers wordt vertaald, zo heeft de NBV "lelie van de Saron", de HSV, de SV en de  Naardense Vertaling "roos van Saron", terwijl de NBG51, de GNB96 en Het Boek "narcis van Saron" hebben en de WV95 "krokus van de Saronvlakte". Hieruit blijkt al dat onzeker is welke plant wordt bedoeld.

Een bekende verklaring is dat het om de Hibiscus syriacus zou gaan, echter dit is niet mogelijk daar deze plant pas veel later vanuit China is geïmporteerd, ondanks het feit dat deze in de volksmond roos van Saron wordt genoemd. Volgens anderen zou het gaan om een Lelie (Lilium candidum) of een Tulp (Tulipa agenensis subsp. boissieri).  De bekende bioloog Lytton John Musselman denkt dat het gaat om de Gladiolus italicus of de G. atroviolaceus en de natuurkenner Azaria Alon denkt dat het de witte Pancratium maritimum is.

Het grote probleem is dat deze plant alleen hier in Hooglied. Het Hebreeuwse woord "Saron" verwijst naar een streek in Israël, terwijl het andere Hebreeuwse woord ḇaṣṣeleṯ wordt genoemd in Jesaja 35:1. Etymologen willen dit woord afleiden van beṣel ('bol') en hamats ('prikkelende'of 'prachtig'). Dat zou betekenen dat het gaat om een bolplant. Nu zijn er ontzettend veel soorten bolplanten in Israël en de hierboven genoemde zijn de meest bekende.

Nu zijn er twee mogelijkheden. Ten eerste het gaat om een specifieke plant en in dat geval zal er nog heel wat onderzoek voor nodig zijn om tot een mogelijk determinatie te komen. De andere mogelijkheid is dat het niet gaat om een specifieke plant, maar om een groep bolplanten. In dat geval is het zeer goed mogelijk dat het gaat om de reeds genoemde bolplanten.


Tags: Flora, Hooglied, Jesaja, Roos van Sharon, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Jesaja, Roos van Sharon

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel