‹ Een ander panorama van IranSodom een netelige plek ›
Hooglied: Saffraan
Gepubliceerd op 22-03-2011

nardus en saffraan, kalmoes en kaneel, met allerlei wierookbomen, mirre en aloë, met een keur van allerlei specerijen.

Hooglied 4:14 (HSV)

Als je Hooglied doorleest valt op hoeveel verschillende soorten planten of dingen die met planten te maken hebben worden genoemd. Zo zien we in dit vers een lijst met allerlei specerijen, waarvan de een nog duurder is dan de ander. Saffraan bijvoorbeeld, veel geleerden denken dat hiermee de stampers van de Crocus worden bedoeld. Het product saffraan wordt van de stampers van deze tere plantjes gemaakt. Hierbij dient opgemerkt te worden dat voor slechts één gram saffraan de stampers van 150 bloemen nodig zijn. Deze aromatische, enigszins bitter smakende, stampers bevatten een fel gele kleurstof en geven gerechten een gele kleur. Je kunt je voorstellen hoeveel velden er van deze bloemen nodig zijn voor een heerlijke maaltijd. Vandaar dat dit in de oudheid een kostbaar product was.


Tags: Crocus, Flora, Hooglied, Voedsel
Gerelateerde onderwerpen: Voedsel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs