‹ MasadaDe amandelboom bloeit... ›
Ceders herkennen
Gepubliceerd op 26-03-2011

In de Bijbel wordt regelmatig over de ceder gesproken en in alle gevallen betreft het dan de Libanon ceder. Als je in Nederland door een park loopt en je ziet een hele grote naaldboom dan is de kans dat het om een ceder gaat. Maar hoe herken je die?

De ceder is een naaldboom en heeft net als de larix zijn naalden in groepjes en kransen bij elkaar. Echter als de kegels klein zijn (2 cm), de naalden in groepjes van 20 stuks bij elkaar zitten, in de winter afvallen en in de herfst geel zijn dan betreft het een larix soort en geen ceder, bovendien is een larix als hij volwassen is veel kleiner.

Als er kegels (de appeltjes) aanwezig zijn, wat lang niet altijd het geval is, zo groot als een appel zijn. De naalden zitten in groepjes van 5-30 stuks, ook aan de top van de twijgen, dan heb je een ceder te pakken. Nu gaat het erom wat voor soort ceder het is. In Nederland zijn er 3 soorten die meestal in parken worden aangeplant (er zijn nog meer variëteiten, maar de kans dat je die tegenkomt is vrij klein).

Atlas ceder (Cedrus atlantica)

Blauwachtige naalden van ongeveer 1,5 tot max. 3 cm. Naald heeft kleine doorzichtige punt. Bloeit zeer uitbundig. Schors opvallend regelmatig gekloofd met plaatjes en vrij licht potlood-grijs tot iets bruinig met grijs.

Himalaya ceder (Cedrus deodara)

Naalden fris licht groen, met lange naalden van 1,5 tot max. 5,5 cm, zitten in groepjes van 5 of meer. De top hangt vaak naar beneden. Vrijstaand vaak een piramidevormig uiterlijk. De schors is meer purperachtig dan de atlas ceder. (Mochten jullie er een weten te staan, laat het me weten)

Libanon ceder (Cedrus libani)

Naalden niet blauwachtig en iets langer dan de atlas ceder, tot 2,5 cm. Geen overhangende top. Schors meer bruinachtig, minder grijs dan de atlas ceder. Indien vrijstaand in het begin piramideachtig uiterlijk, later vormen de takken plateaus van afgeplatte schermen.

Voor hen die nu zelf zo'n Libanonceder willen zien, bij kasteel Middachten vlak bij Velp staat een zeer mooie van 150 jaar oud. Ook staat deze ceder naast anderen in het pinetum "De Dennenhorst" in Lunteren (vrij toegankelijk).


Tags: Ceder, Flora
Gerelateerde onderwerpen: Ceder

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken