‹ Christenvervolging nu te volgen op TwitterSaffraan: een stukje geschiedenis ›
Saffraan, het bloed-rode goud
Gepubliceerd op 30-03-2011

Als vervolg op mijn eerdere artikel, deze keer iets meer over de winning van de saffraan.

Saffraan wordt wel het bloed-rode goud genoemd, omdat het zo enorm kostbaar is. Het wordt gewonnen de stampers van de Krokus. Hierbij dient opgemerkt te worden dat voor slechts één gram gedroogde saffraan de stampers van 200 tot 450 bloemen nodig zijn (in tegenstelling tot wat ik de vorige keer zei). Deze aromatische, enigszins bitter smakende, stampers bevatten een fel oranje-gele kleurstof en geven gerechten een gele kleur. Daar de plant slecht zeer kort bloeit (ongeveer 10 dagen), moet de winning in deze periode plaatsvinden. Het moet 's ochtends vroeg gebeuren als de bloemen net open zijn gegaan. Daarna moet direct de stampers handmatig van de overige plantdelen worden gescheiden, waarna droging plaatsvindt door verwarming. Hierbij is een juiste temperatuur van belang voor het behoud van de kwaliteit.

De totale wereldproductie van saffraan is minder dan 200 ton (Iran: 185 ton, Griekenland: 5.7 ton, Marokko: 2.3 ton, Kasjmir: 2.3 ton, Spanje: 1.0 ton, Italië: 0.1 ton) en de winkelprijs van goede saffraan ligt om en nabij de 10 euro per gram.


Tags: Crocus, Flora, Video, Voedsel
Gerelateerde onderwerpen: Voedsel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs