‹ ChristenvervolgingHeksen(on)processen ›
Natuur in lijdenstijd: Doornen
Gepubliceerd op 08-04-2011

En de soldaten vlochten een kroon van doornen en zetten die op Zijn hoofd, en zij deden Hem een purperen bovenkleed om,

Johannes 19:2 (HSV)

Ieder jaar krijg ik weer vragen van welke plant nou die doornenkroon is gemaakt. Nu zijn er verschillende struiken met scherpe doorns, veel distelsoorten en andere prikkelige planten die groeien in Israël. Kijken we naar de christelijke traditie dan zou het gaan om de Jujube (Ziziphus spina-christi), of ook wel de Christusdoorn genoemd. Ook tegenwoordig groeit de struik nog op de oostelijke gedeeltes van de berg Moria (= de tempelberg).

Op bovenstaande foto's zijn duidelijk de lange doornen te zien die soms wel twee centimeter lang zijn en zeer scherp. De takken zijn vrij dun en buigbaar, het is dus vrij gemakkelijk om hier een doornenkroon van te maken. De Christusdoorn is een struik die wel 10 meter hoog kan worden en dan met zijn vele bladeren voor schaduw kan zorgen.  De bloemen zijn tweeslachtig en geel-groen. De gele vruchten hebben de grootte van kersen en zijn goed eetbaar. Gecultiveerd draagt het prima fruit en er zijn variëteiten zonder doornen.


Tags: Flora, Jujube, Pasen
Gerelateerde onderwerpen: Pasen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij