‹ Natuur in lijdenstijd: Radijskerken: Etten ›
Israël in 4,5 dag
Gepubliceerd op 18-04-2011

Israël in 4,5 dag bekijken? Inderdaad het is mogelijk, gastschrijver Robert de Jong verteld hoe hij samen met zijn dochter in 4,5 dag Israël doorkruist en wat zijn belevenissen zijn.

In week 12-2011 ben ik (Robert de Jong) samen met mijn dochter (Rianne) een week naar Israël geweest. De reis was georganiseerd door Beter Uit Reizen voor een hechte groep van 16 mensen. Beter Uit is een reisorganisatie met een christelijke grondslag. ’s avonds werd er een dagsluiting verzorgd en overdag werden stukjes uit de Bijbel voorgelezen op de plaatsen die ook in de Bijbel voorkomen. In die week hebben we echt veel gedaan en gezien. Je kreeg echt waar voor je geld. Weet daarbij dat de reis in het voorjaar wat goedkoper is. Naast een team leader, was er ook een vaste Joodse gids bij, die Engels, Hebreeuws en Nederlands sprak. Je werd dus niet bepaald aan je lot overgelaten. Alles was goed geregeld. Afwijkingen op het programma die niet te voorzien waren werden vooraf goed besproken met de groep.

Heenreis

Op de heenreis vanaf Schiphol via Zürich was het al gelijk prijs. Het was helder weer en de Alpen in het voorjaar hadden hun sneeuw nog niet verloren. Boven Tel-Aviv maakte het vliegtuig een bocht waarbij deze metropool en grootste stad van Israël prachtig te zien was. Beter Uit vliegt soms ook over München. Dat had een andere groep gedaan die we tegen kwamen aldaar.

Dode Zee +

Aan de westkant van de Dode Zee is veel te doen. Op weg daarna toe vanuit Jeruzalem, gaat de temperatuur snel omhoog. Ik heb nooit geweten hoe mooi woestijn kan zijn. De bus ging door de Judea woestijn waarin je Bedoeïenen ziet wonen. Ook zie je delen van de muur die gebouwd is om de Palestijnse gebieden te scheiden van de Israëlische gebieden.

Aan de oostkant van de Dode Zee ligt Jordanië. Bij helder weer is dit prima te zien. Aan het midden van de westkust ligt de indrukwekkende Masada ruïne. Het is een voormalig nederzetting van de Zeloten die dit tot het bittere einde bezet hebben gehouden waar de Romeinen niet blij mee waren. Ze hebben de eer aan zichzelf gehouden en het niet overleeft. Masada ligt op een hoge alleenstaande platte berg te midden van de woestijn. Er is een kabelbaan maar je kunt ook het slangenpad lopen. Naar beneden doe je dat in 30 minuten, mits je flink doorstapt. Aan de Noordwestkant van de Dode Zee ligt Qumran. Daar zijn in een grot de dode zeerollen gevonden. Hadden we dit eerder gevonden dan hadden we o.a. in de Bijbel vast ook Psalm 151 en 152 gekend. Vlak daarbij zijn we gaan drijven in het zoute water (33%) van de Dode Zee. Mijn dochter heeft zich gelijk ingesmeerd met de minerale modder die daar aan de kust ligt. Twee dagen later voelde ze nog de tintelingen op haar wang.

Bet Guvrin-Maresha Nationale Park

In het Bet Guvrin-Maresha Nationale Park nabij Beit Guvrin, zijn we o.a. in de Bell Caves geweest. Je vindt hier rond de 800 door Byzantijnen gegraven grotten. Sommige zijn 25 meter hoog. Waarschijnlijk zijn deze grotten gegraven om er huizen mee te bouwen. Ook zijn we hier bij de Sidonian Burial Caves geweest. Hier werden de doden van de Mareshans begraven.

Herodion National Park

15 km onder Jeruzalem ligt het Herodion National Park. Je vindt hier de lievelingsplaats waar Herodes graag toefde. De ruïne van dit kasteel is zo goed bewaard gebleven dat het niet veel inlevingsvermogen vergt om dit paleis in je hoofd te reconstrueren. Onder het Herodion, bovenop een berg dat met de bus bereikbaar is, ligt een compleet bewaard gebleven gangenstelsel gemaakt naar de ruimtes waar het water opgeslagen werd. Je zou er bijna in verdwalen.

Het Jeruzalem van de Bijbel

In en rond Jeruzalem hebben we dezelfde weg gelopen waar Jezus ooit is geweest. We zijn gestart bij de Olijfberg en zijn onderweg gelopen naar Golgotha, Getsemane en de Grafkerk, door de Via Dolorosa en door de oude stad en nog veel meer. In de St. Anna kerk naast de opgravingen van Betesda hebben we als busgenoten op ad hoc basis gezongen. Meer groepen wisten dat de klank van gedragen zang hier geweldig mooi over komen.

Je merkt in Jeruzalem zelf niet dat er een gespannen situatie is. Je ziet echt niet op elke hoek van de straat militairen. Het leven is er als in elke grote andere stad in het Midden-Oosten. Je ervaart dat het er veilig is. De media geven wat dat betreft een vertekend beeld. Die laat alleen de bomaanslagen zien en doen ons geloven dat je in Jeruzalem niet meer in de bus kan komen. Wel moet ik zeggen dat we elke dag de gids ophaalde op de plaats waar in die week 6 uur nadat we haar haalde er een bom in dat bushokje explodeerde. God heeft ons dus gespaard, ook al moet ik zeggen dat het 7 jaar geleden was, dat er voor het laatst een busbom was in Jeruzalem. De volgende dag was het op die plaats al weer “Business as usual”. Dat is nu ook weer echt Israelisch.

Ook zijn we een paar keer bij de Klaagmuur geweest zoals tijdens de Bar Mitswa en rond 15:30 vlak voordat de Sabbat begint op de vrijdag. De 10-er jongens, en de 10-er meisjes maken dan grote cirkels waarin ze Bijbelse liederen zingen in het Hebreeuws. De Klaagmuur is goed beveiligd. Je moet eerst door de röntgenapparatuur, en auto’s kunnen niet zomaar het terrein op.

Musea

Ook zijn we in de musea Yad Vashem en het Israël geweest. Yad Vashem is een indrukwekkend oorlogsmuseum, waar juist de gebeurtenissen van de Joden en de mensen die hen hielpen om te overleven tijdens de WO II getoond worden. Yad Vashem is juist zo ingrijpend daar het veelal persoonlijke verhalen van Joden en helpers betreft en geen algemene beschouwingen. Het Israël museum is te groot om het in een dag te zien. We zijn vooral naar de maquette geweest van rond de 30 x 30 meter van het Jeruzalem vanuit de Bijbel. Je ziet de 2e tempel ook staan. Zo gaat de geschiedenis van de Bijbel opnieuw meer leven.

En dat allemaal in effectief 4½ dag !!

Robert de Jong (Barneveld)

Drs. R.H.A. de Jong (1962) heeft astronomie gestudeerd in Utrecht (1988). Hij is voorzitter van de landelijk opererende sterrenvereniging Astra Alteria; docent sterrenkunde aan diverse Volksuniversiteiten; redacteur van het sterrenkundig maandblad Astra Alteria blad.


Tags: Gastschrijvers, Israël, Vakantie Israel I

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken