‹ Natuur in Lijdenstijd: JudaspenningBiblioblogNED op Twitter ›
Goede Vrijdag!
Gepubliceerd op 21-04-2011

Vandaag zei ik tegen een klas van mij dat men te weinig nadenkt over Witte donderdag. Vooral doordat het ‘een ver van ons bed show’ is. Terwijl Witte donderdag ons (mensen!) typeert, dus juist een ‘close to our bed show’ is.

We lezen in Markus 14 dat de discipelen Jezus 3 keer lieten vallen door in slaap te vallen terwijl Jezus aan het bidden was.

We zien in hetzelfde hoofdstuk dat elke discipel die bij Jezus was die avond wegliep toen Jezus werd opgepakt. Iemand wil wel blijven, totdat hij gepakt wordt. Dan rent hij naakt weg, in volle schaamte rent hij weg.

Dit vind ik typerend voor ons mensen/christenen. Wij willen vaak op zondag wel in Jezus geloven, maar hoe zit dit op maandag? Willen wij Jezus navolgen op de werkvloer? Of schuilen we achter het mom van: ‘Je hoeft toch niet iedereen altijd lastig te vallen over Jezus?’, durven wij nog wel voor Jezus uit te komen op maandag?

Ook zijn wij vaak op zondag veel meer in voor een sing-inn, praisedienst o.i.d. , maar als zoiets geregeld wordt op maandag moeten we het niet hebben. Rennen wij dan ook weg voor Jezus?

Richard Dawkins zegt zelfs dat gelovigen zichzelf alleen maar voor de gek houden in de kerk (, want maandag geloven we het toch ook niet?). Hij heeft nog in heel veel gevallen gelijk ook.

Herman Phillipse zegt over de discussies met christenen (over Evolutie en Schepping e.d.) dat christenen vroeger hier nog fel in stonden – hij was het er niet mee eens - , maar het christendom is nu ‘slecht een leeg boek’!

Wij rennen soms vol met schaamte weg voor de discussie en het gesprek, laat ons weer open zijn over Christus en met Paulus zeggen dat wij ons niet schamen voor het evangelie én Christus! (Rom 1:16). Jezus schaamde zich toch ook niet voor ons!

Nee, hij stierf zelfs voor ons.

Morgen, met Goede Vrijdag, mogen we dat weer (extra) herdenken. We mogen erbij stilstaan dat Jezus voor onze zonden, voor de hele wereld (1 Joh. 2:2)!

Vaak draait het bij ons alleen om Pasen, maar het draait om Goede Vrijdag waar Jezus zegt het is volbracht! Pasen is het feest van de opstanding van Jezus, maar wij mogen ook al feest vieren bij Goede Vrijdag.

Met oud&nieuw vieren we vaak dat er een nieuw jaar is. We nemen ons dan ook (soms) voor om dingen anders te doen, we maken een Nieuwjaarsbelofte.

Vanaf Goede Vrijdag mogen wij ook vieren dat we een nieuw leven hebben gekregen. Dat Jezus ons het eeuwige leven gaf.

Misschien moeten we morgen, op Goede Vrijdag, onze Nieuwlevensbelofte afleggen : Dat we Jezus gaan volgen, 24/7, 365 dagen per jaar, een leven lang.

Laten we ons niet meer schamen voor het evangelie en laten we open zijn over het grootste offer ooit! Gebracht op Goede Vrijdag.

Alvast een Goede Vrijdag!


Tags: Goede Vrijdag, Pasen, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Goede Vrijdag, Pasen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen