‹ Biblioblog CarnivalWie zijn de Palestijnen? ›
Styrax (Jes. 46:11)
Gepubliceerd op 04-05-2011

Ruk op naar Gilead en haal balsem, maagd, dochter van Egypte.

Tevergeefs verhoogt u de medicijnen, herstel is er niet voor u.

Jesaja 46: 11 (HSV)

Toen ik vorig jaar in de omgeving was van Caesarea Philippi zag ik daar langs het water van de Jordaan een schitterende Styrax (Styrax officinalis) in bloei. En daar deze plaats in de buurt van Gilead ligt had ik kunnen verwachten dat deze boom hier zou kunnen groeien.

De Styrax is één van die bomen waarvan de hars gebruikt werd voor balsemen van lichamen en voor medicinale toepassingen. In de Bijbel zien we dan ook verschillende verwijzingen hiernaar. Daarnaast wordt de hars (storax) gebruikt voor de productie van wierook.

Bij de bestudering van het verspreidingsgebied van deze boom (Zuid-Oost Europa en Zuid-West Azië) kwam ik erachter dat deze boom ook af en toe in Nederland wordt verhandeld en dat deze boom zelfs goed winterhard is. En daar het niet een snelle groeier is (na 10 jaar is hij ongeveer 2 - 3 meter hoog) maakt deze struik uitstekend geschikt voor een Bijbeltuin. Dus ik reserveer alvast een plaatsje in mijn tuin voor het geval iemand hem mij wil geven.


Tags: Flora, Jesaja, Styrax
Gerelateerde onderwerpen: Jesaja, Styrax

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij