‹ Styrax (Jes. 46:11)Anti-dodenherdenking = anti-zionisme ›
Wie zijn de Palestijnen?
Gepubliceerd op 05-05-2011

Als je tegenwoordig vraagt aan iemand in de straat wie de Palestijnen zijn, dan zul je steevast een antwoord krijgen dat het om de oorspronkelijke arme bewoners van het gebied Israël gaat of op zijn minst om die in de West Bank wonen. Maar is dit ook zo, of is dit pas iets van de laatste jaren?

Kijk je in boeken van de vorige eeuwen dan zie je dat met deze benaming vaak Joden worden bedoeld. Zo zien we dat tijdens Wereldoorlog II er bij de Britten een Palestijns Regiment met ruim 5000 Joden was. Daarnaast was er de Palestine Economic Corporation (na 1948: PEC Israel Economic Corporation), de Palestine Office en de Palestine Water Company welke allemaal werden gerund door Joden.

De vraag is dan ook hoe dit kan, terwijl tegenwoordig Arabieren worden bedoeld. En vaak haalt men als argument aan dat deze hier toch ook al eeuwen woonden en dat de Joden pas veel later kwamen. Om deze vraag te beantwoorden, moeten we terug gaan naar de 2de eeuw, toen de Joden definitief werden verslagen bij Masada. Deze Romeinen wilden alles wat maar aan een Joodse staat herinnerde vernietigen (klinkt bekend) en hernoemden het gebied Palæstina naar de Filistijnen die toen al eeuwen niet meer bestonden. Na deze gebeurtenis was het land bijna geheel ontvolkt en bewoond door de weinige overgebleven Joden. Tijdens het Arabische bewind (670-740 n.C.) waren volgens de geschiedkundige James Parkes de legereenheden de enige Arabieren die toen in het land waren, naast de Joden, Christenen en een paar bedoeïenen. In 985 klaagt de Arabische schrijver Muqaddasi: "the mosque is empty of worshipers... The Jews constitute the majority of Jerusalem’s population".

In 1695-1696, schreef de Nederlandse geleerde en cartograaf Adriaan Reland (Hadriani Relandi): "Most of the land was empty, desolate, and the inhabitants few in number and mostly concentrated in Jerusalem, Acco, Tzfat, Jaffa, Tiberius and Gaza. Most of the inhabitants were Jews and the rest Christians. There were few Muslims, mostly nomad Bedouins. The Arabs were predominantly Christians with a tiny minority of Muslims. In Jerusalem there were approximately 5000 people, mostly Jews and some Christians. In Nazareth there were approximately 700 people - all Christians. In Gaza there were approximately 550 people - half of them Jews and half Christians." En zo zijn er tientallen andere verslagen van personen die hetzelfde melden.

Pas nadat de Engelsen het bewind kregen over dit gebied, zien we een kleine verandering. Met name toen er geruchten gingen dat het in de toekomst wel eens een Joodse staat zou worden (1917) trokken veel Arabieren al dan niet illegaal naar het land. De British Hope-Simpson Commission geeft in 1930 de aanbeveling om "Prevention of illicit immigration" to stop the illegal Arab immigration from neighboring Arab countries. In diezelfde periode rapporteert de British Governor of the Sinai (1922-36) in de Palestine Royal Commission Report: "This illegal immigration was not only going on from the Sinai, but also from Transjordan and Syria." En in 1934 geeft de gouverneur van het Syrische district Huran, Tewfik Bey El Hurani, toe dat  in slechts enkele maanden in 1934 meer dan 30.000 Syriërs van Huran naar Palestina trokken.

De meeste Arabieren die nu daar wonen zijn afstammelingen van hen die de afgelopen 150 jaar daar naar toe zijn getrokken. Pas nadat de staat Israël de gebieden Samaria en Judea (ook wel de West Bank) wisten te heroveren op de Jordaniërs werden op 4 juli 1967 deze Arabieren plotseling Palestijnen genoemd, of zoals de PLO terrorist Walid Shoebat het verwoord:  “Why is it that on June 4th 1967 I was a Jordanian and overnight I became a Palestinian?” ... “We did not particularly mind Jordanian rule. The teaching of the destruction of Israel was a definite part of the curriculum, but we considered ourselves Jordanian until the Jews returned to Jerusalem. Then all of the sudden we were Palestinians - they removed the star from the Jordanian flag and all at once we had a Palestinian flag”.

We zien dus dat in al die eeuwen voornamelijk alleen Joden en christenen in Palestina hebben gewoond en dat zij als bewoners van het land Palestijnen werden genoemd, pas in 1967 werd dat om politieke redenen plotseling anders en werden deze Arabische allochtonen plotseling Palestijnen genoemd. Vanuit geschiedkundig oogpunt mogen we hen dan ook geen Palestijnen noemen daar dit grote verwarring geeft met de bewoners die daar altijd al woonden. Vanuit politiek oogpunt moet we dit zien als een groot onrecht ten opzicht van de oorspronkelijke bewoners.


Tags: Israël, Politiek
Gerelateerde onderwerpen: Politiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel