‹ ChristenvervolgingSalie ›
Styrax (Hosea 4:13)
Gepubliceerd op 06-05-2011

Op de toppen van de bergen offeren zij,  op de heuvels brengen zij reukoffers, onder eik, populier en terebint, omdat hun schaduw goed is. Daarom bedrijven uw dochters hoererij en plegen uw schoondochters overspel.

Hosea 4:13 (HSV)

Zoals wel vaker het geval is worden in de diverse vertalingen vaak de verkeerde plant of boom genoemd. Het Hebreeuwse woord liḇəneh wordt tweemaal in de Bijbel genoemd, hier en in Gen 30:37. Het probleem is dat de populier niet samen voorkomt met de eik en de terebint,  in tegenstelling tot de Styrax (Styrax officinalis).

Interessant is dat in deze passage een aantal bomen wordt genoemd die vereerd werden, nu worden er wel vaker heilige bomen genoemd in de Bijbel, maar nooit zoveel bij elkaar en daarbij een beschrijving van de bijbehorende afgoderij. De Styrax had geneeskrachtige werkingen en de hars werd gebruikt bij het balsemen (zie mijn vorige artikel). Ook wordt de hars gebruikt voor wierook, vandaar dat we in deze tekst ook een vermelding vinden van de reukoffers. Verder komt deze boom vooral voor in de heuvelachtige gebieden in Israël, zoals de Karmel en de Golan en in de heuvels van Samaria en Judea. Een verwijzing die we ook in deze tekst vinden.

In Israël is men in 1997 een project begonnen om alle plaatsen waar heilige bomen worden gevonden te noteren en te onderhouden. De bescherming van deze plaatsen zou belangrijk zijn voor het cultureel erfgoed van Israël, voor milieubescherming en voor ecologisch en historisch onderzoek. Het betreft hier voornamelijk of een grote en oude boom of een klein groepje bomen naast (islamitische) gebeds- of begraafplaatsen. Er wordt geschat dat er ongeveer 1000 van zulke heilige bomen in Israël zijn. Een van deze heilige bomen is een Styrax die men in het dorpje Sajur (Galilea) kan vinden en die al-Mubarakeh ("de gezegende") wordt genoemd (Amots Dafni, On the typology and the worship status of sacred trees with a special reference to the Middle East, Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 2006, 2:26). Helaas staat hij op een afgesloten terrein en kan niet bezocht worden.


Tags: Flora, Heilige boom, Hosea, Styrax
Gerelateerde onderwerpen: Styrax

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen