‹ De moerbeiboom ruistMorgenochtend: Conjunctie van planeten ›
Dille (Mat 23:23)
Gepubliceerd op 09-05-2011

Wee u, schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars, want u geeft tienden van de munt, de dille en de komijn, en u laat het belangrijkste van de Wet na: het recht, en de barmhartigheid en het geloof. Deze dingen zou men moeten doen en die andere dingen niet nalaten.

Mattheüs 23:23 (HSV)

De dille (Anethum graveolens) wordt alleen op deze plek in de Bijbel genoemd. Bij de Grieken was de naam voor de plant ἄνηθον (anethon), een naam die soms ook werd gebruikt voor de anijs (Pimpinella Anisum). Vandaar dat in sommige vertalingen zoals de King James, WV95 en de Naardens vertaling de anijs wordt genoemd en niet de dille.

In ieder geval gaan de meesten er tegenwoordig vanuit dat het om de dille gaat. Dille is een winterharde eenjarige plant uit de Schermbloemenfamilie, verwant aan anijs-achtige kruiden zoals venkel en kervel. De plant wordt ongeveer 120 cm groot en gedijt het beste in de volle zon. Het heeft fijne naaldachtige bladeren en platte bloemschermen met kleine gele bloempjes.

Ik had al een paar jaar geleden een poging ondernomen om deze plant in de tuin te laten groeien, maar dankzij een hongerig dier was in één nacht de gehele plant opgegeten. Omdat ik een zakje met zaad had gekregen, heb ik een paar weken geleden een nieuwe poging ondernomen, echter door de droogte wilde dit maar niet opkomen. Vandaag, dankzij de regen, waren er allemaal kleine sprietjes met kleine bladeren.


Tags: Dille, Flora, Mattheüs, Tuin
Gerelateerde onderwerpen: Dille, Mattheus

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij