‹ ValeriaanBijbelquizvraag (77) ›
Belastingen
Gepubliceerd op 21-05-2011

Een koning houdt een land in stand door recht, maar wie veel belasting heft, breekt het af.

Spreuken 29:4 (HSV)

Een van de aardige dingen in de Bijbel is dat het ook alledaagse zaken bespreekt. In alle tijden was er een weerzin om belasting te betalen, maar ieder georganiseerd land komt er niet onder uit om deze te heffen. Want er is geld nodig voor het aanleggen van allerlei voorzieningen als wegen, onderhoud overheidsgebouwen, het leger en ga zo maar door.

De vraag die dan ook regelmatig wordt gesteld is tot hoever je door moet gaan. Zo zien we tegenwoordig dat we niet alleen meer belasting betalen voor de lokale overheid, maar ook voor de provincies, het land, de EU en ook al gedeeltelijk mondiaal (denk aan de NAVO en het IMF). De discussie of we miljarden moeten lenen aan een ander land is een sprekend voorbeeld.

Bovenstaande tekst laat de andere kant zien, een land heeft alleen bestaansrecht door het recht (de wet) te handhaven. Maar als de hoogte van de belastingen abnormaal wordt dan zal een land daaraan kapot gaan.  “Geef nooit je geld uit voordat je het verdiend hebt” is een bekend citaat van president Thomas Jefferson. De laatste presidenten van de Verenigde Staten hebben zich hier niet aan gehouden en we zien als gevolg dat Amerika nu bijna bankroet is.


Tags: Politiek, Spreuken
Gerelateerde onderwerpen: Politiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen