‹ Bijbelquizvraag (78)Antisemitisme in de buurt ›
Realisten en reactionairen
Gepubliceerd op 30-05-2011

Van het weekend kreeg ik Gerard Termorshuizen's laatste boek Realisten en reactionairen binnen.

Een zeer lijvig werk van ruim 1100 bladzijden, die een bijzonder beeld van een zeer roerige tijd in het voormalige Indië schetst. De voortdurend in kracht toenemende confrontatie tussen het Indonesische nationalisme en het moederland dat de kolonie ten koste van alles wilde behouden. De Indisch-Nederlandse pers die, op veelbetekenende uitzonderingen na, dat streven ondersteunde, was mede verantwoordelijk voor het verlies van Indië en het ontstaan van de Republiek Indonesië. Aan de hand van honderdduizenden krantenpagina’s volgde Termorshuizen de historische ontwikkelingen die de Indische dagbladpers een eigen identiteit gaven.

Het is niet een boek waar je eens rustig voor gaat zitten en het gaat lezen, het is echt een naslagwerk als je iets wil weten over deze periode van Indonesië. En om die reden een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in dit gedeelte van de Nederlandse geschiedenis.

Gerard Termorshuizen

Realisten en reactionairen; Een geschiedenis van de Indisch-Nederlandse pers, 1905-1942

Gebonden, 1168 pagina's

ISBN 978 90 388 9428 7

Prijs € 49,95

Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

Zie hier voor meer informatie en bestellen.


Tags: Geschiedenis, Recensie
Gerelateerde onderwerpen: Geschiedenis

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel