‹ Cursus Bijbels Hebreeuws voor beginnersKerken: Kootwijkerbroek ›
Niet arm of rijk...
Gepubliceerd op 07-06-2011

Maak me niet arm, maar ook niet rijk,

voed me slechts met wat ik nodig heb.

Spreuken 30:8 (HSV)

De afgelopen jaren heb ik heel veel mensen ontmoet die vroeger christen waren maar nu niet meer geloven. Verschillende van hen zijn succesvolle zakenlieden die in korte tijd zeer rijk zijn geworden en alles kunnen doen wat ze maar willen. Opvallend is dat ze door deze verkregen rijkdom volledig op eigen kunnen vertrouwen en daarmee de woorden van Agur bevestigen "Anders zou ik, verzadigd, U verloochenen en zeggen: Wie is de HEERE?" (vs 9).

Aan de andere kant heb ik ook mensen gezien, bij wie alles tegenzat en steeds meer aan lager wal geraakten. Veel van hen waren verbitterd op de maatschappij, hun omgeving en de kerk. Vanwege deze verbittering hebben zij hun geloof vaarwel gezegd en maken het geloof en vooral God met een bittere grijns belachelijk, waarmee ook zij Agur in hun daden gelijk gaven "arm geworden, zou ik stelen, en de Naam van mijn God aantasten" (vs 9).

Daarom is de wens van Agur zeer te begrijpen, namelijk dat je niet arm of rijk bent maar een gewoon iemand die het niet enorm slecht heeft maar ook niet super goed in het leven. Door de loop der jaren ben ik dit vers steeds meer gaan waarderen, omdat er een grote kern van waarheid in zit. Om die reden heb ik mijn carrièreplannen om snel rijk te worden vaarwel gezegd, terwijl aan de andere kant ik hard genoeg werk om niet armoedig te leven. En dit bevalt me prima.


Tags: Spreuken, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

De Bijbelonderzoeker