‹ Livius Nieuwsbrief (69)Een appel van de duivel of de Heilige Geest? ›
Koriander
Gepubliceerd op 14-06-2011

In het Oude Testament wordt twee keer melding gemaakt van Koriander (Coriandrum sativum L.), beide keren als vergelijking van het Manna: “Het Manna nu was als korianderzaad” (Ex 16:31; Num 11:7).

Het is dan ook om die reden dat ik dit hoog aromatische keukenkruid in de tuin heb staan. Het blad lijkt een beetje op dat van peterselie en het heeft schitterende kleine bloemen die van wit tot roodachtig variëren en in bloemschermen staan. Op dit moment staan ze bij mij in de tuin in de bloei en daar ze een behoorlijk gedeelte in beslag nemen, geeft dat meteen een vervelende keerzijde van dit keukenkruid. Ze stinken namelijk enorm naar wantsen en als je er in de buurt staat komt de walm je al tegemoet, nog erger is het als je een paar van die mooie bloemetjes plukt.

Toen mijn vrouw deze stank rook, zei ze dat ze eindelijk begreep waarom die Joden daar in de woestijn klaagden over het manna. Weliswaar staat er in de Bijbel dat het leek op korianderzaad, maar dat het smaakte als naar honingkoeken, maar dat zegt niet over de geur. Want als je het verse kruid eet, dan zul je merken dat het een sterke peterseliesmaak met citroen heeft, terwijl de zaden een licht zoete, anijsachtige, licht pikant kruidige smaak heeft. Er wordt dan ook niet voor niets gezegd dat je of ervan houdt of dat je een sterke afkeer hebt. Ik denk dat de meesten die er een afkeer van hebben zich met name door de geur laten leiden.


Tags: Flora, Koriander, Tuin
Gerelateerde onderwerpen: Koriander

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken