‹ En de maan zal rood worden?Christenvervolging ›
Kerken: Beekbergen
Gepubliceerd op 16-06-2011

Als je door Beekbergen rijdt dan valt de schitterende Nederlands Hervormde kerk meteen op.

Het kerkgebouw in zijn huidige gedaante is ontstaan door een 15de eeuwse verbouwing van een oudere vroeggotische kerk.

Deze oudere kerk verving op haar beurt weer uit tufsteen opgetrokken romaanse voorgangers. Tufsteen, is een dure uit het Eifelgebergte in Duitsland afkomstige vulkanische steensoort, die in de 11de en 12de eeuw een onze streken voor de kerkenbouw veelvuldig wordt toegepast. Het is daarom logisch dat deze dure steen bij de 15de eeuwse verbouwing opnieuw werd gebruikt.

Recycling is dus niet alleen een begrip van onze tijd. In het begin van de 16de eeuw werd er nog een nieuw eenbeukig bakstenen driezijdig gesloten koor toegevoegd. De kerk heeft stenen kruisribgewelven, die oprijzen van gebeeldhouwde kraagstenen. Het koor heeft een rijk van schilderingen voorzien netgewelf.

Op de buitenmuur is nog een plakkaat bevestigd van de schrijfster Wilma


Tags: Kerken
Gerelateerde onderwerpen: Kerken

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs