‹ ChristenvervolgingHoelang nog christenvervolging? ›
Amandelboom
Gepubliceerd op 17-06-2011

Dit artikel is een onderdeel van een serie lezingen die door de schrijver gehouden zal worden bij de presentatie van een Bijbeltuin die binnenkort in Nederland wordt aangelegd.

Een andere boom die in deze tuin geplant zal worden is de amandelboom, deze boom wordt verschillende malen genoemd in de Bijbel. Zo staat de witte bloesem voor de ouderdom. We weten allemaal dat de ouderdom met gebreken komt, maar dat betekent niet dat de ouderen hebben afgedaan, daarom staat in Prediker 12:5 dat ook al zijn er gebreken de amandelboom zal bloeien. En zo is het ook hier op de zorgboerderij, de ouderen hebben niet afgedaan maar mogen opnieuw tot bloei komen. Ze mogen de kennis die ze in de loop der jaren hebben opgedaan delen met de anderen. Ieder voorjaar als deze boom dan ook zal bloeien zal hij dit symboliseren, maar niet alleen hiervoor staat hij symbool.

Als de profeet Jeremia wordt geroepen voor zijn taak, dan zien we dat hij niet durft omdat hij nog jong en onervaren is en niet goed zal weten wat hij moet zeggen. God laat hem dan een twijg zien en vraagt hem wat dit is. Hierop geeft Jeremia als antwoord dat het een twijg van de amandelboom is. Om dit beeld te verstaan moeten we weten dat de amandelboom de eerste boom in het midden oosten is, die na de winter gaat uitbotten en bloesemen. Reeds in januari, als de andere planten nog in hun winterslaap zijn, gaat hij al zijn knoppen laten groeien en zelfs bloesemen. Hij reageert dus sneller dan andere planten op de lentezon en lenteregen. De Hebreeuwse betekenis van het woord amandel heeft ook de betekenis van waakzaam, oplettend. Welnu, zo zal God met grote ijver en met spoed waken over Zijn Woord dat het zal doen, waartoe Hij het zond. De NV geeft als vertaling "zo snel als een amandelboom in het voorjaar uitbot, zo snel laat ik mijn woorden uitkomen.", maar we moeten dan niet het Hebreeuwse beeld van de "waakzaamheid" vergeten. En dat brengt ons op de tweede symboliek van deze schitterende boom. In deze tijd van secularisatie, van kerkverlating mogen we weten dat God toch over Zijn woord waakt.

En misschien is het juist het mooie dat deze twee symbolieken hier samen komen. Namelijk dat de ouderen die hier regelmatig komen vrij over Gods Woord mogen spreken en weten dat God ook over hen zal waken.


Tags: Amandelboom, Bijbeltuin, Flora, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Amandelboom

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin