‹ Munt in een Griekse contextChristenvervolging ›
Bijbel en wetenschap
Gepubliceerd op 30-06-2011

Een van de dingen waar ik zelf altijd op probeer te letten is de combinatie van Bijbel en de wetenschap. Wat me opvalt is dat veel geleerden vaak één aspect proberen te benaderen en daarmee zowel de Bijbel als de wetenschap in het geheel tekort doen. Zo zijn er veel theologen die alles vanuit een religieus oogpunt willen bekijken, met als gevolg dat passages zoals in het boek Hooglied vaak volledig uit het verband worden gerukt.

Andere geleerden proberen de historiciteit van de Bijbel te bewijzen, door in de schaarse seculiere bronnen en eventuele archeologische bronnen overeenkomsten te vinden. We hebben zelfs een trend gehad, dat iedere opgraving in het Midden-Oosten een connectie moest hebben met de Bijbel. En toen dat niet lukte werden de rollen omgedraaid en werden theorieën opgesteld waaruit zou blijken dat de Bijbel een afgeleide was van de seculiere geschiedenis van het Midden-Oosten. De taalwetenschappers gingen hier op door en poneerden dat vele Hebreeuwse woorden afgeleid waren van andere talen, zoals oa. het Arabisch, Akkadisch en Egyptisch. Andere geleerden uit de exacte vakken, zoals de astronomie en de natuurkunde, trachten te bewijzen dat alles te verklaren was dankzij de exacte wetenschappen, terwijl voorbij wordt gegaan dat Gods hand soms ook heel duidelijk aanwezig was (het droogvallen van de Jordaan is exact uit te leggen doordat een paar kilometer stroomopwaarts een grote hoeveelheid modder in de Jordaan viel en ervoor zorgde dat het water werd geblokkeerd, maar het is dan wel heel toevallig op het moment dat de Joden wilden oversteken). En andere geleerden hebben weer hun eigen visie op hun vakgebied.

Nu is dit allemaal heel mooi, maar ik besef steeds meer dat de Bijbel in eerste instantie een religieus boek is die beslist niet als een wetenschappelijk boek behandeld kan worden, terwijl aan de andere kant ik steeds meer tot het besef kom dat de vele gebeurtenissen en beschrijvingen een weerslag zijn die als men genoeg gegevens heeft een wetenschappelijk verklaring geven. Maar we moeten dan niet vergeten dat de Bijbel een boek dat het geloof van de lezer wil opbouwen, dat daarmee voorbeelden uit de natuur, de cultuur en de taal worden gebruikt geeft aan dat de Bijbel op het niveau van ons mensen wil spreken. Zouden wij vele malen intelligenter zijn, veel beter inzicht in sommige zaken hebben, dan zou zeer waarschijnlijk een hoop zaken niet behandeld zijn, omdat we dat al hadden kunnen weten.

Het is dan ook zinloos om te proberen te Bijbel te bewijzen aan de hand van allerlei wetenschappelijk onderzoek of feiten. Want zelfs al konden we ieder vers, ieder woord bewijzen zodat we dan meer gaan geloven dan nu? Misschien is het juist een kwestie van geloof als we Gods Woord nemen zoals het is, ook al kunnen we niet alles verklaren.


Tags: Geloof, Uncategorized, Wetenschap
Gerelateerde onderwerpen: Geloof, Wetenschap

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel