‹ Niet weten waar je over schrijftChristenvervolging ›
Hizkia's strategie
Gepubliceerd op 07-07-2011

Iedere schaker denkt een paar zetten vooruit en het is dan ook niet verwonderlijk dat veel moderne strategen ook goed kunnen schaken. Overigens wil dat niet zeggen dat ze dan ook altijd winnen.

Een bekende strateeg uit de Bijbel is koning Hizkia en uit verschillende passages weten we welke strategieën hij had toen de Assyrische koning Sanherib met zijn legers tegen Jeruzalem optrok.

Plan A

Toen Sanherib tegen Israël optrok had het al verschillende steden ingenomen, waaronder Lachish. Het eerste plan wat Hizkia had om Sanherib weg te houden was het geven van 9000 kilo zilver en 900 kilo goud (2 Kon. 18:14), naast zijn nederige verontschuldigingen. Helaas ging Sanherib niet terug en Plan A had gefaald.

Plan B

Hizkia ging over op zijn tweede plan, namelijk een alliantie aangaan met de Egyptische farao Tirhaka (2 Kon. 19:9), uit buiten-Bijbelse bronnen weten we dat deze farao inderdaad was opgetrokken en verslagen. Dus ook dit tweede plan faalde.

Plan C

Nu plan A en B hadden gefaald was het zeker dat er een belegering zou komen. Omdat een belegerde stad water nodig heeft zien we dat Hizkia een tunnel graaft (2 Kron. 32:30). Zeer waarschijnlijk zal hij de bronnen buiten Jeruzalem hebben bedekt, zodat zijn vijanden geen toegang hadden tot water.

Of dit laatste plan heeft gewerkt weten we niet, in ieder geval hebben de legers van Sanherib niet Jeruzalem ingenomen, want we lezen in 2 Kon. 19:34 dat God de bescherming van Jeruzalem op zich neemt en in de volgende verzen lezen we dat een engel van de Heer 185.000 slachtoffers maakt in het vijandelijke leger en dat Sanherib daarna terugkeerde (vs. 36). Zoals het een echte oosterse koning betaamt, was deze veldslag volgens Sanherib een geweldige overwinning (zoals we in buiten-Bijbelse bronnen kunnen lezen) en vermeld hij dat Lachish en vele andere steden waren verwoest en ingenomen en dat Jeruzalem "als een vogel in een kooi is opgesloten". Met andere woorden, dit is zijn bekentenis dat hij Jeruzalem niet heeft ingenomen.


Tags: Hizkia, Oorlog, Personen
Gerelateerde onderwerpen: Oorlog

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij